Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Njemački šef diplomacije: Novi svjetski poredak na kakvog smo navikli više ne postoji

Njemački šef diplomacije: Novi svjetski poredak na kakvog smo navikli više ne postoji

g7-summitNakon ovogodišnjeg summita G7 jedna je stvar postala jasna – Trumpu svjetske sile okreću leđa, a razlike između politike Europske unije i SAD-a sve su veće

Danima nakon summita G7, ali i povijesnog sastanka Trumpa sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, te su razlike sve jasnije, a europski političari ih sve glasnije artikuliraju.

“Europa mora pronaći novu ravnotežu u odnosu sa Sjedinjenim Državama u svjetlu izazova koje donosi vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa”, rekao je u srijedu njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

To su izazovi poput napuštanja klimatskog sporazuma iz Pariza i nuklearnog dogovora s Iranom, prijetnje sankcijama nad europskim partnerima, kao i protekcionizam.

“Mi Europljani moramo djelovati kao savjestan protuuteg kad SAD prekorači crvenu liniju”, istaknuo je njemački ministar u govoru u Berlinu o budućoj njemačkoj europskoj politici.

U njemu je Maas dao dosad najsnažniji signal da Njemačka svoje 70-godišnje prijateljstvo sa SAD-om više ne vidi kao bezuvjetno.

Rusija, Kina i SAD kao glavni izazovi Europi

Kao izazove za Europu naveo je, uz SAD, i Rusiju i Kinu.

“Trumpova egoistična politika ‘Amerika prva’, ruski napadi na međunarodno pravo i državni suverenitet te ekspanzija gigantske Kine: svjetski poredak na kakav smo bili navikli više ne postoji”, naglasio je.

“Kad američka vlada agresivno propitkuje naše vrijednosti i interese, moramo djelovati čvršće.”

Maas smatra kako Europska unija treba osmisliti i strategiju za sve snažniju ekonomsku i političku ulogu Kine.

Podržao je francuski prijedlog stvaranja europskih snaga za vojne intervencije i ustvrdio kako u njih treba pozvati i Veliku Britaniju, čak i nakon što napusti EU.

Maas smatra kako postoje sve veći znakovi britanske nervoze zbog izolacije u nesigurnom međunarodnom okruženju, no kaže da ne vidi naznake da će London ponovno razmotriti svoju odluku o napuštanju bloka. “Mislim da su Britanci shvatili (…) da se SAD mijenja, nisu više bliski kao prije… A sad više neće biti ni članovi EU-a.”

Nizozemski premijer: Moramo se ujediniti i suprotstaviti Trumpu i Putinu

I nizozemski premijer Mark Rutte pozvao je u srijedu Europsku uniju na jedinstvo pred prijetnjama svjetskom poretku koje dolaze i iz Rusije, i iz Sjedinjenih Država.

“Čak i naš odnos s najvažnijim saveznikom ne ide više kao u prošlosti”, rekao je Rutte u govoru pred Europskim parlamentom u Strasbourgu.

Podsjetio je da je američki predsjednik Donald Trump odbacio pariški klimatski ugovor i iranski nuklearni sporazum, kao i uveo carine na čelik i aluminij iz Europe.

“Ali naravno, ostajemo prijatelji i saveznici”, dodao je Rutte, pozvan u Europski parlament kako bi govorio o budućnosti Europe.

Naglasio je kako je zbog sigurnosti važno nastaviti dijalog sa Sjedinjenim Državama, “bez obzira na trenutne razmirice”.

Rutte je u svom govoru također pozvao države članice da budu spremne na novi migrantski val, ali je rekao da je optimist pa smatra da će se doći do dogovora o tom pitanju na skorom summitu šefova država i vlada krajem lipnja.

“Činimo što možemo (da se postigne sporazum), ali stvari nisu jednostavne”, rekao je spominjući podjele između sjevera i juga Europe te istoka i zapada.

Sve veće razlike između europskih sila i SAD-a

Podsjetimo, na summitu G7 prije nekoliko dana postalo je jasno koliko su velike pukotine između europskih sila i SAD-a. Angela Merkel nije krila razočaranje pregovorima, a slika koju je objavila na svom Instagramu više od riječi dočarava svu krizu u odnosima dugogodišnjih bliskih saveznika.

“Teško je, deprimirajuće ovaj put, ali to nije kraj skupine G7″, kazala je njemačka kancelarka u rijetkom intervjuu za javnu televiziju ARD prije nekoliko dana.

“Ne želim više zaoštravati naš odnos”, dodala je Merkel, naglasivši da je izraz “deprimirajuće” sam po sebi snažan kada je ona u pitanju, ironično se referirajući na svoje tradicionalno smirene javne nastupe.

Kao jedan od glavnih problema pokazale su se carine, odnosno uvođenje istih.

Komentirajući prijetnju američkog predsjednika uvođenjem carina na uvoz automobila, što bi posebno teško pogodilo njemačku automobilsku industriju, Merkel je odgovorila da “ćemo morati dobro promisliti što nam je činiti”.

“Valja se nadati da će Europska unija ponovno nastupiti jedinstveno, kao što je učinila i ovaj put”, dodala je njemačka kancelarka.

EU je poručio da će 1. srpnja najaviti protumjere američkim carinama na uvoz čelika i aluminija.

Trump, s druge strane, smatra da se SAD iskorištava.

“Ako nije recipročna, poštenu trgovinu trebamo zvati trgovinom za budale”, kazao je Trump u nedjelju.

“Žao mi je, ali više ne možemo dopustiti našim prijateljima, ili neprijateljima, da nas iskorištavaju na trgovini. Na prvo mjesto moramo staviti američkog radnika”, poručio je Trump na Twitteru.

“Nije pošteno prema Amerikancima da imamo trgovinski deficit od 800 milijardi dolara. Zašto bih ja, kao predsjednik SAD-a, dozvolio zemljama da stvaraju goleme trgovinske viškove, a to su radile desetljećima, dok naši farmeri, radnici i porezni obveznici moraju plaćati tako visoku i nepoštenu cijenu?” dodao je Trump.
 
(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,