Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » MACRON OŠTRIM TONOM UZVRATIO TRUMPU I ZAPRIJETIO IZBACIVANJEM SAD-A IZ SKUPINE G7: ‘Niti jedan vođa neće vladati vječno’

MACRON OŠTRIM TONOM UZVRATIO TRUMPU I ZAPRIJETIO IZBACIVANJEM SAD-A IZ SKUPINE G7: ‘Niti jedan vođa neće vladati vječno’

macron-ljutnjaAko Donalda Trumpa ne zanima “izolacija”, onda bi G7 mogao postati G6, kaže Emmanuel Macron

Francuski predsjednik se obrušio na američkog kolegu zbog “neproduktivnih” tarifa i carina i spriječavanje drugih nacija da se bave Iranom.

Kada su novinari u četvrtak zamolili Macrona da kaže o tome da li je problem s Trumpom to što se “ne brine” o tome da li će biti izoliran, Macron je izrazio neprijateljski ton, podsjećajući medije kako nijedan predsjednik “nije vječan”.

“Šest zemalja G7 bez Sjedinjenih Američkih Država, su veće zajedno od američkog tržišta” – rekao je Macron, uz kanadskog premijera Justin Trudeaua. “Možda američkog predsjednika ne zanima to što će biti izoliran, ali nama ne smeta ni da nas bude šest, ako treba. “

Macronovi komentari dolaze u vijeme kada se čelnici zemalja G7 pripremaju za trgovinski summit u Kanadi, za kojeg analitičari očekuju da će se pretvoriti u obračun trgovinskih ugovora, s obzirom na ponovljeno ustrajavanje Trumpa da SAD imaju “najgore trgovinske sporazume ikad napravljene”.

Francuski čelnik također je žestoko kritizirao Trumpovu nedavnu odluku o nametanju uvoznih tarifa na čelik i aluminij iz Europe, Kanade i Meksika.

“Htio bih reći gospodinu Trumpu da su poduzete mjere kontraproduktivne. Ne možemo sudjelovati u trgovinskom ratu protiv prijatelja” – kazao je, dok je brandirao američki potez “jednostranim i ilegalnim”.

“Trgovinski rat ne štedi nikoga. To će prije svega povrijediti američke radnike, a cijena sirovina će porasti, a industrije će postati manje konkurentne” – upozorio je Macron.

Macron je prethodno pokušao postići pomirljivi ton s Trumpom, a neki su ga u medijima nazvali “Trumpovim šaptačem”. Sada je nastavio govoriti da neće dopustiti da nastane “svjetska hegemonija” i da šest drugih zemalja, isključujući SAD, danas predstavljaju “pravu silu na međunarodnoj razini”.

Neprijateljski javni ton slijedi telefonski razgovor od prošlog tjedna između Macrona i Trumpa, za kojeg su izvori izjavili za CNN da je bio “stvarno loš” i “strašan”.

Zamoljen da komentire ta izvješća, Macron je usporedio telefonski razgovor sa “proizvodnjom kobasica” i citirao Pruskog državnika iz 19. stoljeća Otto von Bismarcka, koji je rekao “ako bi objasnili ljudima kako su načinjene kobasice, malo je vjerojatno da će ih i dalje jesti.”

“Zato mi se sviđa kad ljudi vide završni proizvod, ali nisam uvjeren da komentar šefa kuhinje pomaže u isporuci hrane ili jelu” – rekao je Macron.

Unatoč ranim nadama, Macron nije imao utjecaja na Trumpa kako su neki očekivali. Bio je prisiljen gledati kako je predsjednik odustao od klimtskog sporazuma u Parizu i poderao iranski nuklearni sporazum za kojeg se Europa očajnički nadala da će SAD ostati članom. Ipak, Trumpov korak ka nametanju carina na uvoz čelika i aluminija iz Europske unije, Kanade i Meksika čini se kao kap koja je prelila čašu.

Možda je sve počelo tijekom francuske državne posjete Washingtonu u travnju, kada je Trump javno maknuo “mali komadić peruti” sa odjela francuskog predsjednika, rekavši novinarima u sobi da je to samo pokušaj da ga učini “savršenim.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,