Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Evo Zašto Je Amerika Bombardirala Naftna Polja U Siriji

Evo Zašto Je Amerika Bombardirala Naftna Polja U Siriji

sirija-raketaMeđunarodna koalicija na čelu sa SAD-om namjerno je bombardirala naftna polja u Siriji, da ih sirijske vlasti ne bi mogle koristiti, izjavio je za Sputnjik zamjenik ministra vanjskih poslova Sirije Fejsal Mikdad

„Napravili su to tako da bi bilo potrebno platiti desetine miliona dolara za nastavak rada na ovim poljima“, dodao je on.

Diplomat je istaknuo da sada nekoliko polja kontroliraju razne grupe, uključujući i kurdski odredi Sirijskih demokratskih snaga.

„Želimo još jednom naglasiti da su Kurdi dio sirijskog naroda. Mi ne želimo da bilo tko, Kurdi, Arapi ili Asirci, rade u interesu drugih zemalja protiv interesa Sirije. Nadam se da će oni to shvatiti“ – precizirao je Mikdad.

Osim toga, Damask smatra da će SAD podržavati kurdske snage „dok se interesi strana preklapaju“.

Sirijsko rukovodstvo namjerava vratiti „svaki centimetar sirijske zemlje“, zaključio je zamjenik ministra.

Svojim izjavama o namjeri da povuku vojsku iz Sirije i zamijenti ju arapskim snagama, Sjedinjene Države pokušavaju uvući arapske zemlje u direktan sukob sa Damaskom, kao i da od njih izvuku dodatna sredstva.

Prema njegovom mišljenju, na kraju SAD neće povući svoje vojne snage.

„Glavna svrha takvih izjava je crpljenje sredstava iz arapskih zemalja. To će ih primorati da plate više za trezor SAD, koji je, možda, prazan. I uvlačenje arapskih zemalja u direktan sukob, koliko mogu to pretpostaviti, sa sirijskom vladom, a to je opasna situacija“ – istakao je Mikdad.

Prema riječima veleposlanika, neke arapske zemlje nagovještavaju da bi mogle poslati svoju vojsku u Siriju, ali na kraju to neće učiniti „jer su zaglavljene u drugim sukobima – u Jemenu na drugim mjestima“. On smatra da ove zemlje prvo moraju „riješiti svoje unutrašnje stvari“.

On je dodao da SAD još uvek podržavaju teroriste u Siriji bez obzira na izjave o smanjenju ili prekidu takve pomoći, dok istovremeno snabdevaju grupe dodatnim financijama i oružjem.

Prema njegovim riječima, sirijska vojska otkrila je nakon oslobođenja Istočne Gute i područja Damaska Hadžar el Asvad od terorista velike zalihe oružja koje je nedavno isporučeno iz zapadnih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država.

„SAD treba prestati podržavati teroriste i poštivati suverenitet Sirije i izbor sirijskog naroda“ – istaknuo je sirijski veleposlanik.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,