Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » PREKIPILO IM: Kina napokon zabranila uvoz američkog smeća, i poslala smeće natrag u Ameriku

PREKIPILO IM: Kina napokon zabranila uvoz američkog smeća, i poslala smeće natrag u Ameriku

smece-newKineski carinski službenici zabranili su uvoz 469 tona krutog otpada iz SAD-a, čiji je uvoz nedavno zabranjen i poslali smeće natrag u Ameriku, izvijestila je tiskovna agencija Xinhua

Inspektorima u Hangzhou, glavnom gradu istočne provincije Zhejiang, pronašli su otpad koji se sastojao od otpadnog papira pomiješanog s otpadnim metalnim dijelovima i korištenim bocama za piće, navodi agencija. Isporuke čvrstog otpada su zabranjene od strane Pekinga.

Carinske vlasti zahtijevale su da se smeće vrati u Ameriku što je prije moguće.

Krajem 2017. Kina je zabranila uvoz 24 vrste krutog otpada u zemlju u sklopu borbe protiv onečišćenja okoliša.

Prije je Kina bila globalni uvoznik smeća, uključujući i Sjedinjene Države, koje su bile jedan od najvećih dobavljača.

Kina je već dugo godina najveća zemlja za reciklažu smeća u svijetu koja obrađuje više od 50 posto globalnog izvoza otpadnog plastičnog materijala, papira i metala u 2016. godini.

Te godine su Sjedinjene Države platile Kini 5,2 milijarde dolara za recikliranje 16 milijuna tona otpada.

“Velike količine prljavog otpada ili čak opasnog otpada miješa se sa krutim otpadom koji se može koristiti kao sirovine”, izjavio je Peking, objašnjavajući svoju odluku Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. “Zagađenje okoliša u Kini je sada ozbiljno.”

Kada je kinesko gospodarstvo bilo slabije nego danas, bilo je jeftinije da zemlja s niskim troškovima rada reciklira materijale. Međutim, kako je gospodarstvo raslo, obrada smeća postala je sve manje i manje profitabilna osim što je došlo do velikog zagađenja.

Izvješća koja su došla u javnost govore da nakon zabrane uvoza otpada, razvijene zemlje posebice SAD, imaju probleme sa uklanjanjem smeća.

Steve Frank iz kompanije Pioneer Recycling u Portlandu, Oregon, izjavio je za NPR da “ostatak svijeta ne može nadoknaditi tu prazninu (koju je napravila Kina)”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , ,