Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » SAD odobrio prodaju oružja vrijednog milijardu dolara Saudijskoj Arabiji, uključujući i 6.500 protutenkovskih raketa

SAD odobrio prodaju oružja vrijednog milijardu dolara Saudijskoj Arabiji, uključujući i 6.500 protutenkovskih raketa

arabija-vojskaSaudijska Arabija je jedna od najbitnijih država koja je trenutno upletena u rat protiv jemenskih pobunjenika, u ratu koji je pobio desetke tisuća civila i doveo najsiromašniju zemlju Bliskog istoka na rub gladi

SAD namjeravaju prodati oružje vrijedno milijardu dolara Saudijskoj Arabiji, uključujući i oko 670 milijuna dolara vrijednih antitenkovskih projektila, unatoč kritikama zaljevskih zemalja oko rata u Jemenu, u kojem je poginulo već preko 10.000 civila.

U svom susretu sa gostujućim princem Mohammadom Bin Salmanom Al Saudom (također poznatim kao MBS) u utorak, predsjednik Donald Trump se hvalio oko predstojeće prodaje oružja u vrijednosti više od milijardi dolara zeljevskom kraljevstvu.

Prema State Departmentu, Saudijska Arabija je zatražila u četvrtak otkup više od 6.500 protutenkovskih raketa TOW 2B. Paket također uključuje usluge održavanja helikoptera i rezervne dijelove za vojna vozila.

Prodaja bi zaštitila sigurnost “prijateljske zemlje koja je i dalje i dalje važna za političku stabilnost i gospodarski rast na Bliskom istoku” – navodi se u priopćenju State Department.

SAD je glavni dobavljač oružja Saudijskoj Arabiji. U svibnju 2017, Trump je posjetio kraljevstvo, potpisivši posao rekordno vrijedan 350 milijardi dolara, što je najveća prodaja oružja u povijesti SAD-a.

Najava je došla na maratonskoj turneji saudijski čelnika po SAD-u u kampanji za izgradnju komercijalnih i političkih veza.

Njegov itinerar je uključivao sastanke sa potpredsjednikom Mikeom Penceom i uskoro zamijenjenim nacionalnim savjetnikom za sigurnost McMasterom. Provest će sljedeća dva tjedna u SAD-u da bi sklopio poslova i susreo sa osobama iz poslovnog i tehnološkog područja sa Wall Streeta i Silicijske doline.

Saudijska Arabija je jedna od najbitnijih država koja je trenutno upletena u rat protiv jemenskih pobunjenika, u ratu koji je pobio desetke tisuća civila i doveo najsiromašniju zemlju Bliskog istoka na rub gladi.

Ratna koalicija koju vodi saudijska vlada pokrenula je kampanju bombardiranja u Jemenu kako bi ponovno dovela na vlast vođu koji podržava Saudijsku Arabiju koji je u 2015. godini bio zbačen s vlasti u udaru pobunjenika Houthi Shia.

UN smatra da je sukob u Jemenu “humanitarna kriza” i pozvao na neposredan prekid vatre.

Uz prodaju oružja saudijskoj vladi, SAD je također pružio obavještajnu, vojnu i drugu pomoć kampanji bombardiranja Jemena.

Prošli tjedan je general Joseph Votel priznao da SAD ne prati kako se oružje kojim opskrbljuje Saudijsku Arabiju koristi u Jemenu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,