Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Ruski veleposlanik u Londonu: Možda se ‘slučaj trovanja’ nije ni dogodio, a svijet je na rubu rata

Ruski veleposlanik u Londonu: Možda se ‘slučaj trovanja’ nije ni dogodio, a svijet je na rubu rata

sergei-britanijaJoš još nikakvih dokaza o trovanju, nema nikakvih slika ni snimaka Sergej Skripala i njegove kćerke, te nikakvih informacija o njihovom zdravstvenom stanju

Ambasada Rusije dobila je notu iz Ministarstva inozemnih poslova Velike Britanije u kojoj je navedeno da je saradnik britanskih tajnih službi, bivši pukovnik Državne obavještajne uprave (GRU) Rusije Sergej Skripal u kritičnom stanju, ali ta informacija nije dovoljna, izjavio je ruski ambasador u Londonu Aleksandar Jakovenko

Britanska strana tvrdi da je u trovanje nervno-paralizirajućom tvari iz grupe „Novichok“ Skripala i njegove kćerke Julije umiješana Rusija.

Britanska premijerka Theresa May objavila je u srijedu niz mjera protiv Rusije, među kojima su protjerivanje 23 ruskih diplomata i zamrzavanje svih bilateralnih kontakata na visokoj razini.

„Upravo smo dobili notu iz Foreign officea da je obitelj Skripal u kritičnom stanju, ali za nas su te informacije nedovoljne. Britanci i dalje kriju od nas medicinski zaključak, nemamo pristup povrijeđenima, nemamo mogućnost da razgovaramo sa liječnicima. Nitko ovdje čak nije objavio ni fotografiju. Zbog toga, možda su živi, a možda nisu, možda se uopće ništa nije ni dogodilo. To jest, nude nam da im vjerujemo na riječ, što je apsolutno neprihvatljivo“ – rekao je ambasador.

On je naveo da će Moskva na London vršiti formalni pritisak.

„Nažalost, oni će izbjegavati bilo kakve kontakte sa veleposlanstvom Rusije, informacije se daju vrlo dozirano, u općim crtama, to je novi stil britanske politike“, dodao je on.

Jakovenko je naglasio da London ima obavezu objaviti Moskvi kakvo je zdravstveno stanje ruske državljanke Julije Skripal.

„Oni, recimo, promatraju Sergej Skripala kao britanskog državljanina, zbog toga odbijaju govoriti o njegovom zdravstvenom stanju. Što se tiče Julije Skripal, ona je ruska državljanka i oni to priznaju, ali također ništa ne govore o njoj. U svezi s tim smatramo da to proturječi međunarodnom pravu.

U skladu s Bečkom konvencijom imamo puno pravo dobiti potpune informacije o zdravstvenom stanju ruskog državljanina, što nam oni odbijaju dati“ – rekao je Jakovenko.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,