Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA, MEDIJI » CHOMSKY: Neoliberalizam Sjedinjenih Država nameće tiraniju i vodi ih u propast

CHOMSKY: Neoliberalizam Sjedinjenih Država nameće tiraniju i vodi ih u propast

noam-chomSvjetski poznati i priznati američki filozof i publicist, profesor lingvistike na Massachusetts tehnološkog instituta Noam Chomsky oštro je kritizirao vojnu strategiju Donalda Trumpa

Ovaj vrhunski kritički intelektualac bio je gost prve emisije iz serije “Razgovor s Koreom”, koju će na RT-u voditi 43. predsjednik Ekvadora i osnivač pokreta “Savez Pais”, doktor ekonomskih znanosti Rafael Correa.

Chomsky je o vojnoj strategiji svoje zemlje rekao:

“Pod Trumpom strategija postaje sve slabija, sve manje učinkovita i sve dezintegriranija i sve očitije gubi autoritet i težinu koju je imala na međunarodnoj areni. Također: kreće se u smjeru uništenja svijeta”.

Filozof je dodatno dodao da odnos Washingtona prema postojećoj krizi postojanja planeta karakterizira i razotkriva odnos Bijele kuće prema klimatskim promjenama.

Chomsky je uvjeren da se Sjedinjene Države drže smijera koji samo dodatno povećava opasnost.

Posebno je naglasio: “Amerika sada potiskuje Saudijsku Arabiju sa pozicije svjetskog lidera u proizvodnji fosilnih goriva. To je katastrofa! “

Chomsky je uvjeren da bi konflikt sa Sjevernom Korejom najbolje bilo razriješiti po formuli “dvostrukog zamrzavanja” koju je predložila Kina: Pyongyang zamrzava svoj nuklearni program, a SAD obustalja vojne vježbe u blizini Sjeverne Koreje koje ona s razlogom doživljava kao prijeteće.

“Ovo je prava i vrlo ozbiljna prijetnja. Zato što, pored sjevernokorejskih granice patroliraju naši zrakoplovi koji nose nuklearno oružje – B-1 i B-52.

Chomsky je upozorio svoje sunarodnjake da Sjedinjenim Državama prijeti krah zbog neoliberalizma i tržišne ekonomije:

“Mi jurimo u propast koja je uvjetovana tržišnim sustavom koji je probleme premjestio iz društva u sferu tržišta. Stoga su u Sjedinjenim Državama interesi kapitala, transnacionalnih korporacija i financijskih institucija postavljeni iznad interesa ljudi”.

Chomsky je pojasnio govoreći:

“Tvrdi se da ideologija neoliberalizma tobože širi slobodu. Istina je da nameće tiraniju. Protivnici neoliberalizma u Sjedinjenim Državama označeni su kao marginalizirani i neprijateljski raspoloženi prema Americi. Porazno je ali je istina: Čim kritizirate politički smjer u SAD-u, postajete – neprijatelj Amerike. To je svojstveno samo diktaturama.”

Chomsky je uvjeren da je trenutno vladajuća Republikanska stranka SAD-a posvećena “razaranju života ljudi” i da se zato Amerika kreće ka propasti dok ostatak svijeta pokušava činiti nešto normalno i da da to osujeti.
 
(fakti.org)

Filed under: GLOBALNA KRIZA, MEDIJI · Tags: , , , , , ,