Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » BOLJE OD LIJEKOVA: Novi dokumentarac objašnjava kako su vrtlarstvo, joga i meditacija najbolji načini da postignemo mentalnu superiornost

BOLJE OD LIJEKOVA: Novi dokumentarac objašnjava kako su vrtlarstvo, joga i meditacija najbolji načini da postignemo mentalnu superiornost

obitelj-vrtJoga, meditacija i vrtlarstvo mogu učinkovito smanjiti stres i potaknuti sveukupno tjelesno zdravlje, navodi novi dokumentarac

Dokumentarac ispituje učinke triju radnji bez upotrebe lijekova na 68 volontera koji imaju vrlo stresan način života.

Tri seta skupine ljudi su praćene tijekom istraživanja koje je trajalo osam tjedana. Znanstvenici su utvrđivali razinu stresa kod volontera tijekom trajanja studije. Volonteri su bili upućeni da ispune psihološke upitnike i daju uzorak sline kako bi se izmjerila njihova razina pobude kortizola (CAR).

Stručnjaci su objasnili da kortizol stimulira mozak i priprema tijelo za dnevne aktivnosti. Prema znanstvenicima, ljudima se diže razina kortizola nakon buđenja, mehanizam koji je poznat kao CAR.

Istraživači su takoder objasnili da osobe koje pate od stresa doživljavaju manje CAR-a u jutarnjim satima, što negativno utječe na njihov mehanizam obrane protiv stresa i bolesti.

„Postoji sve više dokaza da socijalna interakcija i kontakt sa prirodom imaju pozitivan utjecaj na naše raspoloženje. Studije o jogi sugeriraju da ona može pomoći ublažiti stres smanjivanjem broja otkucaja srca i razine krvnog tlaka. A tu je i istraživanje koje je istraživalo svjesnost, oblik meditacije koja fokusira um na sadašnjost, i pomaže vam izbjeći ciklus negativnih misli koje uzrokuju stres” izjavio je dr. Michael Mosley za Daily Mail.

Nalazi su pokazali da trening meditacije i svjesnosti proizvodi najbolje rezultate u smislu kojim se ureduje ravnoteža kortizola, zatim na red dolazi rad u vrtu, a zatim joga. Prema istraživackom timu, volonteri koji su bili podvrgnuti aktivnostima imali su porast CAR-a od 42 posto.

Druge studije dokazuju da trening svjesnosti i vrtlarstvo oslobadaju od stresa

Istraživanje objavljeno početkom ove godine otkrilo je da rad u vrtu doista može potaknuti ukupne pozitivne zdravstvene rezultate. Istraživacki je tim pregledao 22 studije kao dio meta-analize i utvrdili su da sudjelovanje u vrtlarskim aktivnostima može pomoći smanjiti simptome stresa i anksioznosti.

Osim toga, rad u vrtu vas može osloboditi viška težine, ublažiti stres i smanjiti promjene raspoloženja, kao i poboljšati kvalitetu života.

„Naša meta-analiza je pružila snažan dokaz pozitivnog učinka vrtlarenja na zdravlje. Uz smanjenje troškova zdravstvene zaštite u svijetu, naši rezultati imaju vrlo važne implikacije u cjelokupnoj kvaliteti života.

Rezultati prikazani ovdje ukazuju na to da u vrtu možete poboljšati fizičko, psihičko i socijalno zdravlje, koji mogu, uz dugoročnu primjenu ublažiti i spriječiti razne zdravstvene probleme sa kojima se suočava današnje društvo.

Stoga predlažemo da vlade i zdravstvene organizacije uzmu u obzir rad u vrtu kao korisnu zdravstvenu intervenciju i potaknu ljude da sudjeluju u redovitom radovima u vrtu„ – objavili su znanstvenici.

Isto tako, analiza provedena od strane istraživača na Sveucilištu Coventry u Londonu i Sveucilišta Radboud u Nizozemskoj pokazala je da meditacija i joga mogu pomoći u smanjivanju odredene molekularne reakcije u DNK koja uzrokuju loše zdravlje i depresiju. Kao dio istraživanja zdravstveni strucnjaci su preispitali 18 studija sa ukupno više od 800 sudionika.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,