Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Pentagon je najavio natječaj za program koji će loviti ono što je napisano na društvenim mrežama

Pentagon je najavio natječaj za program koji će loviti ono što je napisano na društvenim mrežama

penta-drustvene-mrezeAmerički vojna vrh nastoji stvoriti poseban računalni program koji bi mogao “špijunirati” ono što je napisano na društvenim mrežama i analizirati prikupljeni “materijal”

I to – na nekoliko različitih jezika.

Pentagon je već objavio natječaj za ovaj projekt, sa preciziranim zahtjevima i zahtjevima za dobivanje posla.

Uvjeti natječaja već su na službenim stranicama Ministarstva obrane SAD-a.

Osnovni uvjet je: “Program mora osigurati prijevod na engleski jezik i audio poruka sa društvenih mreža. Program za prevođenje mora imati sadržavati ove jezike: arapski, korejski, ruski, urdu, uredi, perzijski i francuski.

Pentagon je postavio i uvjet da program bude u stanju analizirati i razvrstavati upotrebu socijalnih mreža za preslušavanje i prisluškivanje razgovora, razlika u pisanju (na pobrojanim jezicima), korištenju “slenga” i simbola, te “automatski procjenjivati da li je objava na socijalnim mrežama “negativna, neutralna ili pozitivna.”

Pentagon zapravo traži tvrtku koja će moći razviti umjetnu inteligenciju koja će moći obavljati zadatak u najpoznatijim društvenim mrežama koje koriste navedene jezike.

Od budućeg programa zapravo se traži automatska i neovisna procjena “može li se utjecati na neku skupinu ljudi”. Drugim riječima: koja je kategorija ljudi sklona prihvaćanju određenih utjecaja.

Pentagon uopće ne skriva da će njegov novi program poslužiti za “češljanje” društvenih mreža na svijetu.

Stoga će morati “loviti” i gramatičke finese, rečenice i fraze, “razumjeti” i kratice i piktograme. Čak razumijeti i slang u svim zemljama.
 
(fakti.org)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,