Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » APPLEOV IPHONE X DOBIO RASISTIČKE OPTUŽBE: Kineski korisnici tvrde kako ih sustav za prepoznavanje lica ne može razlikovati

APPLEOV IPHONE X DOBIO RASISTIČKE OPTUŽBE: Kineski korisnici tvrde kako ih sustav za prepoznavanje lica ne može razlikovati

face-appleApple je dobio najnovije pritužbe od kineskih korisnika zbog njihove najnovije tehnologije “Face ID” na njihovim novim pametnim telefonima iPhone X

Mnogi su se žalili da ta tehnologija ne može rezlikovati korisnike.

Kineskinja iz grada Nanjihb u istočnoj Kini, identificirana samo po prezimenu Yan, izvijestila je da je njezina kolegica bila u mogućnosti pristupiti na oba njihova uređaja u svakom pokušaju osobne aktivacije i konfiguriracije značajki na svojem telefonu.

Yan je rekla da je izvijestila o ovom problemu Appleovu podršku Helpline, ali je tvrdila da osoblje ne vjeruje u njezinu priču. Operater je dao Yan povrat novca, misleći da je neispravan fotoaparat bio kriv.

Yan je onda iskoristila novac od povrata za kupnju još jednog telefona iPhone X, samo da bi saznala kasnije da je problem još uvijek bio tu.

U drugom slučaju, žena iz grada Šangajua izvijestila je da je njezin sin bio u mogućnosti pristupiti njezinom telefonu, čak i bez da zna šifru. Ženin suprug, identificiran samo po svom prezimenu Liu, izvijestio je Appleovu službu za korisnike. Operatori su rekli Liu da se takav događaj rjetko dešava i da je izoliran slučaj, te zbog majčine markantne sličnosti sa svoji sinom. Tehnološki div je pokrenuo punu istragu po tom pitanju, piše Daily Mail.

Društvene mreže su eksplodirale nakon što je proizvođač izvjestio da Face ID softver ima grešku. Jedan Twitter korisnik je insinuirao da testovi za Face ID možda samo nisu pravilno provedeni u nekim narodima.

Drugi korisnik navodi da softver nije čak mogao razlikovati korisnikovu rasu kada je pohranio lice u memoriji i naglasio da je sustav osmišljen kako bi se osiguralo da vlasnika prepozna pametni telefon kada je to god moguće.

Appleov software Face ID je bio pod povećalom prije samo nekoliko mjeseci

Stručnjaci iz kompanije Apple su već izrazili zabrinutost zbog novog programa za prepoznavanje lica kod novih telefona iPhone X još u rujnu 2017. godine, navodeći da tehnologija može staviti sigurnost i privatnost korisnika u opasnost.

Stručnjaci su jednom već upozorili da bi lopovi mogli iskoristiti softver da prisile korisnike na otključavanje svojih uređaja da bi im ukrali podatke, pobrisali ili čak prodali.

Apple stručnjaci su također upozorili da bi nasilni partneri možda čak koristili ovu značajku da špijuniraju telefon i čitaju poruke svojeg bračnog partnera.

Osim toga, stručnjaci su izrazili zabrinutost da policija može potencijalno koristiti ovu tehnologiju za otključavanje telefona osumnjičenika u potrazi za inkriminirajućim dokazima.

Tehnološki stručnjaci su dalje upozorili da bi vlasti mogle to učiniti čak i bez pitanja suda u pokušaju da prisile osumnjičenike da otključaju svoj pametni telefon.

Apple je službeno objavio priopćenje sljedećeg mjeseca, istaknuvši sve bitne stvari o tehnologiji sigurnosnih značajki.

„Dostupnost proizvoda ljudima različitih rasa i etničkih skupina je vrlo važna za nas. Program Face ID koristi podudaranje lica uz pomoć neuronske mreže koju smo razvili analizom preko milijardu slika … Radili smo sa sudionicima iz cijelog svijeta da bi uključili reprezentativnu skupinu ljudi po spolu, dobi, nacionalnosti i drugim čimbenicima.

Mi smo povećali istraživanja prema potrebi, kako bi osigurali visok stupanj točnosti za raznoliku paletu korisnika. Osim toga, neuronska mreža je programirana na licu mjesta i može se oduprijeti podvalama te štititi od pokušaja otključavanja telefona sa fotografijama„ – rekla je Cynthia Hogan, Appleova potpredsjednica za javnu politiku u Americi za Gizmodo online.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , ,