Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » BANKARSKI ESTABLIŠMENT KRENUO U AKCIJU: Središnja banka Velike Britanije se pridružuje Izraelu u stvaranju centralizirane kriptovalute

BANKARSKI ESTABLIŠMENT KRENUO U AKCIJU: Središnja banka Velike Britanije se pridružuje Izraelu u stvaranju centralizirane kriptovalute

kriptovaluta-brit-izrSredišnja banka Velike Britanije i Središnja banka Izraela planiraju pokrenuti vlastite centralizirane kriptovalute odobrene od strane Vlade koje će biti konkurencija Bitcoinu

Nekoliko najvećih svjetskih središnjih banaka udružili su snage kako bi namamili ljude natrag na korištenje službenog sustava koji kombinira prednosti tradicionalnih valuta i kriptovaluta, piše britanski Telegraph i Reuters.

Jedan od glavnih nedostataka postojećih kriptovaluta je da njihova vrijednost naširoko mijenja svoju vrijednost i često je teško odrediti koliko zaista vrijedi.

Nacionalne kriptovalute će biti vezane za vrijednosti službene valute zemlje, čineći ih manje volatilnim i lakše za korištenje kao način potrošnje.

Nacionalne kriptovalute bi se također isplaćivale puno brže jer će transakcija biti zabilježena odmah i ne bi trebala biti provjerena od strane banke (iako neke implementacije zahtijevaju oko osam minuta da se provjere).

Postojeći sustavi za elektroničko plaćanje i prijenos često mogu uključivati nekoliko banaka i tvrtki koje šalju podatke jedne drugima i obavljaju sigurnosne provjere koje povećava vrijeme i trošak transakcije. Bankarske kriptovalute mogu zaobići taj proces provjere, jer one zapravo ne uključuju transfere iz jednog entiteta u drugi.

Umjesto toga, oni koriste tehnologiju poznatu kao blockchain, koja je javna ali šifrirana evidencija svih transakcija. Uglavnom, platitelj (u ovom slučaju, Ivica) potpisuje transakciju i pristaje platiti nekome (Marici) određeni iznos.

Transakcija tada provjerava Ivičin osobni šifrirani kod poznat kao njegov „privatni ključ”. Ako je transakcija valjana, ona se dodaje na blockchain, zapisujući koliko novaca sada Ivica i Marica imaju.

Budući da su sve transakcije zabilježene na ovaj način, vlada će imati mnogo veći nadzor nad time tko plaća kome i koliko, pomažući iskorijeniti financijski kriminal.

Nažalost, transakcije na blockchainu se mogu javno vidjeti, tako da i drugi ljudi imaju pristup tim podacima i vide koliko ste vi ili bilo tko drugi potrošili i što kupujete.

Vaš novac može također biti izložen većem riziku ako je pohranjen kao kriptovaluta. Trenutno banke čuvaju vaše bogatstvo i uvijek ćete ga moći podići ako možete dokazati svoj identitet, a tvrtke kreditnih kartica vas osiguravaju protiv prijevara.

Ako je hakiran vaš bankovni račun, postoji dobra šansa da ćete dobiti vaš novac natrag. Ali kriptovalute se pohranjuju u nezavisne digitalne novčanike koji mogu biti izgubljeni ili hakirani. Ako se to dogodi, nitko vam ne može pomoći.

Vjerujem da će većina zemalja izdati svoje kriptovalute tako da ih mogu lakše regulirati i nazirati njihovo korištenje.

No biti će zanimljivo vidjeti hoće li regulacija ili konkurencija pobijediti u borbi za kriptovalute.

Dok enkripcija kriptovaluta može stvoriti jako digitalno povjerenje u tehnologiju, ljudsko povjerenje u prometu valutama će vjerojatno biti ključni faktor koji određuje da li građani poduprijeti kriptovalute koje je izdala vlada. (Sean Adl-Tabatabai,YNW)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , ,