Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » SLATKA DISTRAKCIJA: Industrija šećera skriva dokaze o njegovim učincima na zdravlje gotovo 50 godina

SLATKA DISTRAKCIJA: Industrija šećera skriva dokaze o njegovim učincima na zdravlje gotovo 50 godina

secer-lizalicaTo je nešto što svi znaju, ali nije svatko spreman razgovarati o tome: Šećer ubija!

Potrošači to znju, iako mnogi radije tome ne vjeruju, tako da mogu nastaviti jesti svoje omiljene slatkiše i kolače.

Liječnici to znaju, ali ne govore svi svojim pacijentima, bilo zbog svojih vlastitih stavova ili samo kao dio općeg nedostatka fokus na prehranu kojeg mnogi liječnici provode.

Farmaceutske tvrtke to znaju, ali oni također, sretno šute o tome kako zaradili veliki profit na lijekovima za dijabetes. Najbolje od svega, međutim, industrija šećera to sve zna – i to je nešto što prikrivaju već pola stoljeća.

Istraživački rad koji je nedavno objavljen u časopisu “PLOS Biology” otkrio je kako je industriji šećera odavno poznata potisnuta informacija koja pokazuje opasnosti od saharoze. Istraživači sa Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu pronašli su dokaze u pregledu dokumenata industrije šećera.

Otkrili su da je zaklada “Sugar Research Foundation” financirala istraživanje kod životinja za procjenu učinaka koji saharoze ima na zdravlje kardiovaskularnog sustava u 1960-tim godinama. Nakon što je dokaz pokazao vezu između saharoze i raka mokraćnog mjehura i bolesti srca, oni su naglo zaustavili projekt i odlučili ne objaviti rezultate.

U nedavnoj analizi, istraživači su otkrili da je zaklada “Sugar Research Foundation” potajno financirala istraživački rad i odbacila dokaze koji povezuju potrošnju šećera sa koronarnim bolestima srca u 1967. godini. Rad je naglasio da su crijevni mikrobi razlog zašto su štakori koji su konzumirali šećer imali više razine kolesterola od oni koji su jeli škrob i rekao da učinci nisu bili isti kod ljudi.

Istraživači su otkrili da je godinu dana kasnije zaklada “Sugar Research Foundation”, koji je tada postala poznata kao “International Sugar Research Foundation (ISRF)”, provela istraživanje na štakorima kao Projekt 259 u kojem su prehrambene učinci bakterijskih organizama u crijevima kod konzumiranja šećera mjereni u odnosu na konzumiranje škroba.

To istraživanje, koje je provedeno od strane Sveučilišta u Birminghamu, kazalo je da bakterije u crijevima pomažu kao posrednik kod štetnih kardiovaskularnih učinaka šećera, i također je ukazalo na viši rizik od karcinoma mokraćnog mjehura.

To znači da je ISRF znao da konzumiranje šećera može uzrokovati rak mokraćnog mjehura. Što su učinili sa ovim potencijalno spasonosnim otkrićem? Oni povukli sredstva za Projekt 259 i nisu objavili niti jedan rezultat istraživanja.

Naknadne studije pod utjecajem potisnutih informacije

To je imalo totalno krivi učinak i iskrivilo je rezultate naknadnih studija. Na primjer, kada su znanstvenici raspravljali da li šećer ima sposobnost podizanja triglicerida u odnosu na škrob u kasnim 1960-im, dokazi iz Projekta 259 su podupirali ideju da je to nemoguće.

Sve rasprave do dana danađnjeg o povezanosti šećera i raka još uvijek se temelje na krivim dokazima zaklade Sugar Association koja je utvrdila da „nije uspostavljena vjerodostojna veza između unesenih šećera i raka”, kako je nedavno prošle godine.

Dugogodišnja tradicija manipuliranja istraživanja

Ko-autor studije Stanton Glantz je rekao: „ovo je vrsta manipulacije istraživanja slična kao kod istraživanja proizvoda duhanske industrije. Ovakvo ponašanje dovodi u pitanje financirane studije u industriji šećera kao pouzdan izvor informacija za izradu javne politike.”

Nažalost, kao što znanstvenici ističu, to je samo jedan od mnogih dokaza da industrija manipulira znanošću da bi služila svoje poslovne interese, i to je praksa koja je malo vjerojatno da će uskoro prestati u bilo koje vrijeme.

Bilo da govorimo o cigaretama, cjepivu, antidepresivima, pesticidima, ili nečemu osnovnom poput šećera, oni koji zarađuju veliku dobit uvijek će dati sve od sebe kako prikazali da nam taj proizvod pomaže umjesto škodi unatoč planinama dokaza koji kažu suprotno.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , ,