Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » BILO JE DOSTA! Pakistansko zrakoplovstvo dobilo zapovijed da puca i ruši američke dronove (VIDEO)

BILO JE DOSTA! Pakistansko zrakoplovstvo dobilo zapovijed da puca i ruši američke dronove (VIDEO)

dron-pakistanZapovijednik pakistanskog zrakoplovstva (PAF) je naredio da se počnu rušiti dronovi koji krše suverenitet zemlje, uključujući i one dronove koje šalje SAD

Glavni zrakoplovni maršal Sohail Aman je podsjetio na povijesnu zloupotrebu povjerenja i incidenata koji se dogodio kada je Pakistan kupio seriju američkih zrakoplova F-16, ali ih nikada nije dobio.

Otpor protiv Amerike, ključnog saveznika, izrečen je u četvrtak u govoru Amana studentima zrakoplovstva koji su se okupili u Islamabadu. Dužnosntik vojnog vrha je pohvalio junaštvo pakistanskih zračnih snaga, govoreći da se njihove snage pripremaju za obranu suvereniteta zemlje.

„Počinili smo pogrešku u svezi slučaja Osame bin Ladena, ali sada će suverenitet zemlje biti zaštićen po svaku cijenu”, rekao je publici na pakistanskom Sveučilištu.

Aman je mislio na američke komandose koje je vodila CIA-a i njihovu raciju u svibnju 2011. godine, koja je uključivala prekogranične letove helikoptera Black Hawk iz Jalalabada u Afganistanu prema gradu Abbottabad u Pakistanu.

Pakistanci nisu bili obaviješteni o planiranom atentatu prije toga, što je izazvalo bijes u zemlji.

„Nećemo dopustiti da bilo tko krši naš zračni prostor” rekao je Aman, kako je naveo The Times of India, dodajući da je naredio da pakistanske zračne snage „pucaju i ruše dronove, uključujući i one iz SAD-a, ako uđu u naš zračni prostor, kršeći suverenitet zemlje i teritorijalni integritet.”

Američke misije dronova su uključivale letove preko Pakistana i provodile su zračne napade na osumnjičene militante u turbulentnom plemenskom području na granici sa Afganistanom. Praksa američkih letova je potaknula zgražanje među Pakistancima zbog visoke stope poginulih civila.

„U prošlosti, dronovi su napadali ciljeve u Pakistanu. U prošlosti možda uz odobrenje vlade Pakistana. No, u posljednjih nekoliko godina, vlada Pakistana nije dala nikakvu takvu suglasnost”, rekao je Talat Masood, umirovljeni general sa tri zvjezdice u pakistanskoj vojsci, rekao je za RT.

Masood je objasnio da je Pakistan prisiljen štititi svoj suverenitet kako bi se izbjegao scenarij Arapskog proljeća kojem se svjedoči tijekom posljednjih godina širom Bliskog istoka.

„U stvari, u ovom trenutku postoje neka piskarala u tisku New Yorka tisku ili Washingtona koja predviđaju da će, ako Pakistan podvuće crtu Sjedinjenim Američkim Državama, se stvoriti situacija u zemlji poput one u Siriji.

Ovo je podiglo uzbunu javnosti Pakistanu, jer Pakistan ne može dopustiti da njen teritorij koristite druge zemlje u ime demokracije, i koji bi mogli lakrdijaškim potezima destabilizirati zemlju„ rekao je on.

Aman je pohvalio pakistanske zrakoplovne inženjere i znanstvenike, hvaleći njihova stručnost i domišljatost zbog kojih zemlja ne mora ovisiti o stranim dobavljačima vojnih zrakoplova. On je podsjetio na problem otkazane isporuke američkih vojnih zrakoplova F-16, za što je Pakistan platio više milijuna dolara kapare.

Epizoda ilustrira nestabilnu povijest odnosa između Islamabada i Washingtona. U 80-tim godinama, SAD-u je bila potrebna pakistansku pomoć da bi potkopali sovjetske trupe u Afganistanu, te izlijevanje milijarde američkih dolara u gotovini i vojnoj pomoći u financiranje ‘anti-sovjetskog džihada’.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,