Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » PUTIN: Gotovo sav sirijski teritorij je oslobođen, uključujući i povijesna kršćanska područja

PUTIN: Gotovo sav sirijski teritorij je oslobođen, uključujući i povijesna kršćanska područja

sirija-covjekGotovo cijeli teritorij Sirije, uključujući povijesne kršćanske regije, je oslobođen od terorista, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin

On je naglasio važnost vraćanja mira koji će omogućiti izbjeglicama svih vjera da se vrate kući.

„Situacija u ovoj zemlji (Siriji) se postupno mijenja. Sirijska vojska, uz potporu ruske vojske, je oslobodila od terorista gotovo cijeli teritorij zemlje, uključujući i povijesna kršćanska područja„ – izjavio je u ponedjeljak Putin na sastanku sa čelnicima Pravoslavne kršćanske skupštine.

Moskva će pomoći obnoviti sveta mjesta ne samo sirijskih kršćana, već i muslimana i Židova, naveo je ruski lider.

„Mi ćemo pomoći i članovima drugih vjera, muslimanima, koji su, kako smo dobro svjesni, također patili u rukama bandita, terorista i radikala”, rekao je Putin. „Mi ćemo također pomoći Židovima, broj organizacija su nas već kontaktirale sa pozivom za pomoć u obnovi židovskih svetih mjesta.”

Predsjednik Rusije je ponovio značaj radne skupine koju su stvorili Ruska pravoslavna i Rimokatolička crkva. Cilj radne grupe je da se sastavi lista uništenim hramova u Siriji u pripremi za njihovu obnovu.

Povratak kršćanskog stanovništva, kao i izbjeglica drugih vjera, mogla igrati ključnu ulogu u obnovi mirnog života u ratom razorenoj zemlji, Putin je istaknuo.

„Tijekom posljednjih nekoliko godina ruska država zajedno sa Ruskom pravoslavnom crkvom, kao i drugim vjerskim organizacijama je osiguravala humanitarnu pomoć Siriji. Vrlo je važno što je prije moguće uspostaviti miran život, da se ljudi mogu vratiti u svoje domove, te početi obnovu hramova i crkava„ rekao je Putin.

Prošli mjesec, ruski načelnik Glavnog stožera Valerij Gerasimov je rekao da se aktivna faza protuterorističkih operacija Rusije u Siriji bliži kraju. Tri zemlje, Turska, Iran i Rusija su na sastanku u Sočiju 21. studenoga uložili zajedničke napore kojima bi se pomoglo sačuvati suverenitet i teritorijalni integritet Sirije, zaustaviti građanski rat i stvoriti uvjete za vraćanje mira, naveo je Gerasimov.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,