Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » BRITANSKI DIPLOMAT ŠOKIRAO EUROPSKU UNIJU: ‘Zašto NATO sada ne bombardira Madrid 78 dana?’

BRITANSKI DIPLOMAT ŠOKIRAO EUROPSKU UNIJU: ‘Zašto NATO sada ne bombardira Madrid 78 dana?’

madrid-natoBivši britanski diplomat William Mallinson kaže za RT da je najveći problem u svezi sa katalonskom krizom „ogromna veličina EU“, kao i globalizacija, koji dovode do „laganog uništenja nacionalnih država“

Mallinson je zatim povukao paralele između onoga što se sad dešava u Španjolskoj i NATO bombardovanja Jugoslavije i Beograda. Prema njegovim riječima, umanjivanje značaja nacionalnih država dovodi do iritacije manjih dijelova.

“Zašto NATO ne bombardira Madrid 78 dana? Situacija je slična na mnogo razina” – kaže Mallinson.

U stvari, Kosovo je još više dio Srbije nego što je Katalonija deo Španije. Sjetimo se da su male dijelove Španjolske u cjelinu spojili Ferdinand i Izabela u srednjem vijeku. Sjetimo se da je Španjolska jedinstvena država, ali i da je konglomerat.

Moramo se sjetiti ovog opasnog domino-efekta. To će još više nahraniti bijes u Baskiji. Isto se odnosi i na Valonce u Belgiji, a Škotsku da i ne spominjem – kaže Mallinson.

Niski standardi EU

Malo je kasno za EU da se sjeti međunarodnog prava na svojim zapadnim granicama, kada je ignorirala to isto pravo na istočnim granicama, rekao je za RT stručnjak za međunarodne odnose Marko Gašić.

Gašić kaže da je odluka Kosova o samoproglašenoj nezavisnosti priznata jer Kosovo nije članica EU.

Neki kažu da EU ima dvostruka mjerila kada je riječ o ovoj temi. Ja bih samo rekao da EU ima jako niske standarde u svezi ovog pitanja, kada je reč o međunarodnom pravu i njegovoj dosljednosti u pridržavanju međunarodnog prava.

Jer, EU je protiv katalonske secesije, a podržala je odvajanje Kosova od Srbije – kaže Gašić za RT na engleskom jeziku.

Prema njegovom mišljenju, riječ je o „očigledno šizofrenoj poziciji EU“.

Dok su se protivili referendumu u Španjolskoj, oni su uporno organizirali referendume u Jugoslaviji. U Jugoslaviji su govorili da nije važno šta kaže Ustav; u Španjolskoj kažu da je Ustav važan.

U Jugoslaviji su govorili: „Imate dva tjedna da odlučite da li želite nezavisnost od Jugoslavije, a mi ćemo o tome odlučivati u roku od tjedan dana“. To se sve dešavalo 1992. godine – kaže Gašić.

Europa nije naučila lekcije iz SFRJ

On kaže da ne veruje da je EU naučila lekcije iz SFRJ, jer „nikada nije priznala greške“.

Mislim da bi se EU ponašala na potpuno isti način i danas, jer Kosovo nije područje koja pripada tom klubu, ono nije u klubu bogataša kao što je Španjolska – napominje Gašić.

On kaže da bi se Europska unija trebala protiviti secesiji i u Španiji i u Srbiji, jer je jedino to moguće prema Helsinškoj povelji i Povelji Ujedinjenih naroda. (RT)
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,