Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Uzgojeni pilići na američkim industrijskim farmama su toliko teški da ne mogu stajati na vlastitim nogama, a meso im počinje truliti i prije nego ih zakolju

Uzgojeni pilići na američkim industrijskim farmama su toliko teški da ne mogu stajati na vlastitim nogama, a meso im počinje truliti i prije nego ih zakolju

farma-piliciOvakvo meso uskoro dolazi u Europu, pripremite se!

Nedavna polemika u Velikoj Britaniji o mogućnost da američka piletina napokon dođe u britanske supermarkete nakon Brexita je rasvijetlila strašne uvjete sa kojima se suočavaju ove životinje, i to je toliko odvratno da bi čak i većina strastvenih ljubitelja peradi zavijek prešla na vegetarijanstvo.

Zato je ideja da se takvi pilići prodaje u Velikoj Britaniji izazvala žestoku raspravu u kabinetu britanske vlade?

Činjenica da se piletina pere u kloru je samo dio problema. Razlog zašto je takva neukusna mjera potrebna je u prvom redu: neadekvatni uvjeti pod kojima su ti pilići uzgojeni.

Amerika nema minimalne uvjete za uzgoj peradi, kada je u pitanju uzgoj kokoši, niti ima pravila u svezi razine osvjetljenja ili najviše dopuštene razinama amonijaka koji dolazi iz fekalne materije i urina.

Velika Britanija i Europa imaju zakone koji upravljaju takvim stvarima, dok se neograničene količine otpada mogu baciti na američke farme. To pomaže objasniti zašto 97 posto američke peradi se mora čistiti klorom nakon klanja.

Tajnik za zaštitu okoliša Velike Britanije Michael Gove je govorio protiv trgovinskog sporazuma koji će uvesti američke piliće u Veliku Britaniju i prodavati ih u trgovinama diljem zemlje, nakon što je tajnik za tgrovinu Liam Fox pokazao da će razmotriti ukidanje zabrane uvoza američke piletine u EU koji stoji na putu trgovinskom sporazumu sa Amerikom nakon Brexita.

Poljoprivrednici otkrivaju strahote u industriji piletine

Američka industrija peradi u velikoj mjeri je pod kontrolom velikih poljoprivrednih tvrtki, dok su neki hrabri zviždači poljoprivrednici odlučili razotkriti neke od zastrašujućih činjenica o životima tih jadnih životinja.

Jedan poljoprivrednik iz Sjeverne Karoline kaže da zato što se perad uzgaja da ima više mesa na prsima, one su preteške i ne mogu ustati te moraju provesti cijeli život čučeći.

On ih uspoređuje sa „dvije čačkalice koje vire iz zrna grožđa.” Ovaj položaj ih stavlja u položaj da nesu 95 posto vremena. Infekcije s donje strane prsa od kontakta s prljavim leglom su česte, i oko 1000 od 30.000 kokoši koje se uzgajaju svakih šest tjedana – umire prije nego što dosegne zrelost.

On kaže: „Njihovo meso će istrunuti, a kada ih nagurate u tako uski prostor, one će hodati jedni preko drugih, ako žele doći do hrane i uzrokovati ozljedu. To je strašno.”

On je postao toliko zgrožen industrijskom praksom da je i sam napustio posao uzgoja peradi u cijelosti.

Velika Agroindustrija nagrađuje učinkovitost, zanemaruje dobrobit životinja

Jedan veliki problem je način na koji je američki sustav strukturiran, a gotovo svi poljoprivrednici koji uzgajaju perad u Americi imaju ugovor sa velikim proizvođačima koji ih opskrbljuju sa pilićima, zajedno s hranom i opremom.

Poljoprivrednici su plaćeni pomoću „turnir sustava” gdje farmer koji može proizvesti najviše mesa pomoću najmanje hrane je nagrađen za svoju učinkovitost, a oni koji ne postignu takve rezultate odbija im se od njihove bazne plaće. Ovaj sustav u osnovi nagrađuje poljoprivrednike koji idu prečicama kada je riječ o dobrobiti životinja.

Američka piletina košta 20 posto manje nego britanska, a veliki proizvođači unakrsno uzgajaju i križaju životinje te stvaraju „mutant” kokoši koje mogu narasti više u manje vremena.

U stvari, kokoši koje se uzgajaju zbog mesa spadaju u genetski modificirane životinje, koje su prisiljene rasti po stopi koja je 65 puta brža od njihove normalne stope rasta.

Ova „Frankenpilići” rastu tako brzo da se oni jednostavno ne mogu kretati, a provode svoje živote sjedeći u svojim fekalijama, prije nego što ih se zakolje.

I za razliku od Velike Britanije i Europe, u Americi ne postoje zakoni koji kažu da kokoši moraju omamljene prije klanja, gdje je 9 milijardi ptica zaklano samo prošle godine.

Lako je vidjeti zašto su ministri Velike Britanije toliko ogorčeni idejom da se ti pilići prodaju u njihovim trgovinama, i također se postavlja pitanje: Zašto se to uopće dopušta u SAD-u?
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , ,