Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Europom bijesni ‘Nutella rat’: Proizvođač keksa ‘Leibniz’ priznao krivnju i rekao da će sada siromašni europljani imati kvalitetnu hranu kao i bogati

Europom bijesni ‘Nutella rat’: Proizvođač keksa ‘Leibniz’ priznao krivnju i rekao da će sada siromašni europljani imati kvalitetnu hranu kao i bogati

nutella-hranaČitav niz proizvođača pravi proizvode slabije kvalitete za zemlje Istočne Europe i to je konačno došlo i u zapadne medije

Njemački proizvođač “Balzena” je konačno objavio: ubuduće će postojati samo jedan “europski” keks.

Optužbe su proizašle iz instituta za analizu proizvoda u Mađarskoj i Slovačkoj, ali ubrzo je to postala i politička tema Višegradske skupine koju, osim ove dvije zemlje, čine još Poljska i Češka.

Čitav niz međunarodnih tvrtki za tržište Europske unije pod istim nazivom nudi sasvim različite proizvode: po pravilu su to kvalitetniji proizvodi za Zapad, a za Istok se proizvodi s daleko više aditiva i aroma umjesto prirodnih sastojaka i nekvalitetnih, odnosno jeftinijih sastojaka umjesto “pravih”, navodi “Deutsche welle”.

‘Optužba je na političkoj razini upućena Europskoj komisiji, ali, kako se navodi, i zapadni mediji su otkrili da ipak ima istine u takozvanom “Nutella sukobu” – nazvanom po poznatom namazu čiji se sastojci i čak okus znatno razlikuju po zemljama gdje se prodaju.’

Kako medij ističe, nedavno je i njemačka televizija VDR objavila reportažu o mnogim prije svega prehrambenim proizvodima koji pod istim nazivom imaju sasvim drugačiji sastav na Istoku i na Zapadu.

Poznato je, navodi “Deutsche welle”, da to ne čine samo s hranom. I kozmetički proizvodi po sastojcima znaju da se razlikuju, iako se manje kvalitetne varijante često na Istoku skuplje naplaćuju.

Kako se navodi, dopisnik ARD-a iz Bruxellesa Ralf Zina je ovog tjedna je otkriveno da je barem jedan njemački proizvođač ne samo priznao tu praksu, nego je objavio da toga više neće biti: proizvođač keksa “Balzen”, poznat primjerice po keksima “Leibniz”, najavio je da će ubuduće u keksima “s maslacem” zaista biti maslac i da će sastojci biti isti bez obzira gdje u EU kupili njihov keks.

Upravo je, navodi se, “Balzen” uvijek iznova bio primjer tvrtke koje na drastičan način vara potrošače u istočnoj Europi: za zapadne potrošače je u keksima zaista bio maslac, ali za “siromašne Europe” u njima je uglavnom bila palmina mast i arome maslaca.

‘Ali to prirodno ulje specifičnog okusa u svježem obliku, pomalo crvenkaste boje, jedva može usporediti s rafiniranim masovnim proizvodom koji se nudi svjetskom tržištu – za koji postoji sumnja da je štetan i za ljudsko zdravlje.’

Predstavnik Balzena je, navodi dopisniku ARD-a rekao da od početka srpnja i u pogonu ovog proizvođača keksa u Poljskoj teče proizvodnja po “njemačkom” receptu, dakle s maslacem, a ne palminim uljem.

Iz tog pogona, kako se navodi, “Balzenov” keks stiže u većinu “novih” zemalja Europske unije, ali će možda potrajati još koji tjedan da se riješe problemi sa skladištenjem nešto osjetljivijeg keksa s maslacem i dođe pakiranje gdje će onda točno pisati sastojci proizvoda. Ta tvrtka više ne namjerava pravi različite proizvode za razne zemlje EU.

Često se čuje argument proizvođača da se tako “prilagođavaju” ukusima tržišta.

Konkretno, kada je riječ o čokoladnom namazu “Nutella”, sastojci su praktično identični u Mađarskoj i Francuskoj, otkriva VDR.
 
(sputniknews.com)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , ,