Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » RAZOTKRILO DESETOGODIŠNJE ISTRAŽIVANJE: 20 posto dječje hrane pozitivno na olovo

RAZOTKRILO DESETOGODIŠNJE ISTRAŽIVANJE: 20 posto dječje hrane pozitivno na olovo

hrana-bebeOd svih namirnica koje možete kupiti u trgovini, obično mislite da je dječja hrana barem najsigurnija

Uostalom, djeca su najosjetljiviji članovi našeg društva; oni su mali, slatki i oslanjaju se na odrasle osobe koji se brinu za njih.

Čovjek bi pomislio da tvrtke koje proizvode dječju hranu zauzimaju svoju važnu ulogu u zdravlju dojenčadi, no to nije ni približno tako.

Istraživanja su pokazala da čak i industrija koja se brine za najugroženije (i nevine) članove društva – je bešćutna i beskrupulozna.

Istraživanje koje je trajalo deset godina pokazalo je da je 20 posto dječje hrane kontaminirano olovom. Kao što možda znate, Američki centar za kontrolu bolesti (CDC) je izvijestio da nema sigurne razine izloženosti olovu što se tiče djece, a pogotovo kod dojenčadi.

Izvještaj je došao iz neprofitne organizacije poznate kao Fondu za obranu zaštite okoliša (EDF).

Član EDF-ovog tima Tim Neltner, koji je autor ovog izvješća, komentirao je: „Razine koje smo pronašli su bile relativno niske, ali kada ih zbrojite – u svim namirnicama koje djeca jedu … to je značajno.”

Zajedno sa svojim kolegama, Neltner je evaluirao podatke prikupljene od FDA između 2003. i 2013. Sve u svemu, analizirali su 2,164 uzorka dječje hrane. Njihova otkrića su šokantna i stravične.

Zapanjujućih 89 posto uzoraka soka od grožđa koje su testirali je bilo pozitivno na olovo, 86 posto dječje hrane u obliku slatkog krumpira i 47 posto keksa za bebe je također sadržavalo znatne količine olova.

Sok od jabuke, mrkve i aru kolačići za bebe također bili pozitivni na olovo češće nego druge namirnice.

Kao i sada, niti jedna od tih namirnica zapravo nije premašila dozvoljenu granicu za olovo u hrani propisane od američke FDA. No, savezna agencija je u procesu pregleda (i nadamo se mijenjanja) ovih standarde kako bi se promijenio zdravstveni odnos prema ovom opasnom teškom metalu – i prijetnju koju on predstavlja za djecu.

Dr Aparna Bole, pedijatar sa Sveučilišne bolnice Rainbow Bebe i dječje bolnice u Clevelandu, rekla je za CNN: „Olovo može imati brojne posljedice na djecu i može biti posebno štetno za vrijeme razvoja. Najveći teret koje tjelo podnosi kada je otrovano olovom je neurokognitivni zastoj koji se može pojaviti čak i na niskim razinama izloženosti olovu.”

Bole je objasnila da olovo može uzrokovati niz problema, uključujući poteškoće sa pažnjom i ponašanjem, poremetiti kognitivni razvoj, i može čak ostaviti trajne posljedice na kardiovaskularni i imunološki sustav.

Nacrt izvješća od strane EPA-e procjenjuje da se kod nekih pet posto američke djece premašuje maksimalna dnevna razinu unosa olova (prema FDA). Prošlo je 24 godine i FDA mora ažurirati ove zakone koji su već odavno zastarjeli.

Iako još nije jasno da li olovo u dječju hranu dolazi iz tla, kroz način na koji se obrađuje hrana ili na neki drugi način, no raznolika prehrana je jednako važna kao i uvijek da bi se izbjeglo trovanje teškim metalima.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , ,