Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Američka savezna država legalizira pobačaj kroz svih devet mjeseci trudnoće

Američka savezna država legalizira pobačaj kroz svih devet mjeseci trudnoće

trudnice-trudnocaSavezna država Delaware je popustila aktivistima za pobačaj legalizirajući mogućnost da se abortus izvrši kroz svih devet mjeseci trudnoće žene

Guverner John Carney je potpisao zakon prošlog tjedna kojim je sada legalno ubiti nerođeno dijete – čak i ako je žena samo nekoliko dana do poroda.

Zagovornici su ovaj zakon donijli iz straha da Vrhovni sud jednoga dana ne bi mogao provesti presudu slučaja Roe v. Wade koja je legalizirala abortus na nacionalnoj razini, piše Christianheadlines.com.

Pro-life grupe su potrošile gotovo 100.000 dolara za pokretanje radio oglasa, digitalne kampanje i slanje e-pošte, da bi pozvali građane da potaknutu protivljenje ovom zakonu

Iako su mnoge države, uključujući Delaware, donijele više zakona za zaštitu nerođene djecu, novi zakon ukida sva ograničenja na pobačaj, uključujući postojeći zakon o pristanku maloljetnih roditelja i razdoblje 24-satnog čekanja do samog abortusa i vijabilnosti.

Dosta često iskače termin „vijabilnost“. Zakon o zaštiti nerođene djece koja su sposobna osjećati bol (zabrana nakon 20.-tog tjedna trudnoće) nije zamišljen, ni na saveznom nivou niti na nivou država, tako da se poziva na pitanje vijabilnosti ili sposobnosti preživljavanja van maternice. Njime se željelo ukazati na ljudskost nerođenog djeteta, njegovu sposobnost da pati kao svi mi.

Zakon definira vijabilnost kao vjerojatnost da dijete prežive izvan maternice bez „izvanrednih zdravstvenih mjera” i zabranjuje pobačaj tom trenutku ako je život ili zdravlje majke u opasnosti.

Aktivisti za pobačaj su pljeskom pozdravili novi zakon. Amanda Allen, odvjetnica u Centru za reproduktivna prava, je rekla da „će zaštititi pristup reproduktivnom zdravlju žena u lice prijetnji novog zakona na saveznoj razini.”

No, pro-life aktivisti to vide kao regresiju prema neumanjenoj praksi pobačaj u državi.

“Ovaj zakon će otvoriti ustanove „kuće strave” poput one klinike za abortus u stilu Gosnella u Delawareu” rekla je Ellen Barrosse iz nacionalnog Committeewomana u izjavi prošlog tjedna.

Pro-liferi su nedavno predlagali zakon koji će štititi nerođene bebe nakon što prođu 20 tjedna trudnoće. Države Tennessee, Ohio i Južna Dakota su nedavno donijele zakon o zabrani pobačaja nakon 20. tjedna. Predsjednik Donald Trump je obećao da će potpisati federalni zakon o zabrani pobačaja nakon 20. tjedna ako Kongres ne odobri.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , ,