Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Izraelski ministar: ISIS je pod našim zapovjedništvom

Izraelski ministar: ISIS je pod našim zapovjedništvom

izrael-isis1Bivši izraelski ministar obrane priznao je da Izrael ima potpunu i krajnju kontrolu nad ISIS-om koji ne predstavlja opasnost za njihovu zemlju

Prema bivšem ministru obrane Moshe Ya’alonu, ISIS-ovi militanti su se ispričali u najmanje jednoj prilici nakon što su zabunom napali vojnike Izraelskih obrambenih snaga IDF-a na okupiranim Golanskoj visoravni, piše YNW.

U intervjuu za Times of Izrael, Ya’alon je slučajno priznao da Izrael ima otvoreni komunikacijski kanal sa Islamskom državom.

„Bio je jedan slučaj u zadnje vrijeme gdje je ISIS otvorio vatru i ispričao se.”

Na pitanje da pojasne svoju kontroverznu izjavu, Ya’alonov ured je to odbio pojasniti. IDF je također odbio komentirati. Prema izraelskom zakonu, svaka komunikacija s teroristima se smatra nelegalnom, prenosi RT.

Ya’alon je služio kao izraelski ministar obrane od 2013. do ostavke u svibnju 2016., a njegovi komentari se navodno odnose na prvi izravni incident i sukob između Izraela i terorista Islamske države.

U tom incidentu koji se dogodio prošlog studenoga,teroristička grupa Shuhada al-Yarmouk, koja je obećala vjernost ISIS-u, razmijenila je vatru sa izraelskim snaga nakon što je Golanska brigada IDF-a prešla sigurnosnu ogradu sa Sirijom u provedbi „operacije iz zasjede.”

Iako službena izraelska pozicija u Siriji slijedi neutralnost u sirijskom sukobu, Tel Aviv je u prošlosti i u nekoliko navrata napao sirijske vojne ciljeve u Siriji kako bi se spriječilo navodni prijenos oružja libanonskoj grupi Hezbollah, koju Izrael smatra terorističkom skupinom.

Izraelski zrakoplovi su optuženi za navodno bombardiranje sirijskog konvoja koji je prevozio iransko oružje Hezbollahu, još u siječnju 2013. Još više optužbi se pojavilo u javnosti tijekom godina, što je Tel Aviv stalno odbijao komentirati.

Na kraju je u ožujku ove godine, Tel Aviv je potvrdio dirigirane zračne napade na nekoliko ciljeva vojske u Siriji, nakon što je Damask aktivirao svoj obrambeni zračni sustav protiv zrakoplova izraelske vojske IDF.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je opravdao upad u suverenu državu objašnjavajući da su zrakoplovi IDF-a napali konvoj oružja Hezbollaha.

Damask je, međutim, rekao da izraelski napadi samo koriste Islamskoj državi i drugim terorističkim skupinama. Ranije ovog mjeseca sirijski predsjednik Bashar Al-Assad je opet okrivio Izrael da pomaže militanatima koji teroriziraju njegovu zemlju.

„Možete pretpostaviti da se ti teroristi bore za Izrael. Ako oni nisu dio redovne izraelske vojske, oni se bore za Izrael. Izrael ima zajedničke ciljeve s Turskom, SAD-om, Francuskom, Velikom Britanijom, Saudijskom Arabijom, Katarom i drugim zemljama„ – rekao je Assad citiran od strane Ynet vijesti.

„Izrael radi na pomaganju tim teroristima gdje god sirijska vojska napreduje. Ona napada u jednom ili drugom obliku da im pruži pomoć, i da se zaustavi zamah sirijske vojske u lice terorista„ – rekao je sirijski lider.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,