Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Kina proizvela novi prototip kvantnog kompjutera, počela utrka važnija i od leta na Mjesec

Kina proizvela novi prototip kvantnog kompjutera, počela utrka važnija i od leta na Mjesec

kvantni-kompj-kinaTKO GA PRVI PROIZVEDE – IMAT ĆE ZNANSTVENU, VOJNU, TEHNOLOŠKU I EKONOMSKU NADMOĆ

Prošlog tjedna nedjelje je objavljeno da su znanstvenici Kineskog znanstveno-tehnološkog sveučilišta “Shangaj” razvili novi prototip kvantnog računala. Osim toga, ovih dana su obećali da će do 2018. godine razviti 30-qbitni kvantni sustav koji će stati na crtu najmoćnijim “klasičnim” računalima.

Kina radi i na razvoju kvantnog računala čija će brzina računanja će nadilaziti sve što trenutno u toj kategoriji postoji.

Ova vijest ima veliki značaj za vojnu industriju gdje se sve češće razmatra mogućnost primjene kvantnih računala. Sve vodeće zemlje teže da budu prve u stvaranju takvih strojeva.

Prve i najočitije posljedice stvaranja u jednoj od zemalja funkcionalnog kvantnog računala bit će skoro momentalno hakiranje vojnih i infrastrukturnih sustava za kodiranje potencijalnog neprijatelja, što u slučaju vojnog sukoba daje ogromne prednosti.

Osim toga, prema mišljenju američkih analitičara, druge zemlje već danas aktivno kradu šifrirane podatke od SAD.

Te zemlje ih zasad samo čuvaju i ništa ne čine s njima ništa, jer očekuju da će se za desetak godina pojaviti kvantno računalo i da će dobiti pristup povjerljivim američkim informacijama.

Brzina izračuna i obrade podataka također će znatno usavršiti rad bespilotnih i robotiziranih vojnih autonomnih strojeva kojima će u najskorijoj budućnosti biti dodijeljena misija izravnog vođenja ratnih operacija.

Ako se prevede na svakodnevni jezik, vojni roboti u zemlji koja prva napravi kvantno računalo, donosit će odluke brže, djelovat preciznije, “radit će” prema velikom broju ciljeva, bolje “vidjeti” bojno polje i preračunavati “poteze” bolje od robota neprijatelja. A to znači da će – i pobjeđivati.

Kvantna računala mogu se također koristiti i za projektiranje novih vrsta naoružanja, novih materijala, novih konstrukcija i čak prilikom izrade novih strategija vođenja rata.

Prognoziranje, svakako, ulazi u sferu primjene kvantnih računala. Ray Johnson, bivši tehnički direktor Lockheed Martin, jednom prilikom je izjavio da će kvantno računalo omogućiti da se prognozira ponašanje softvera satelita u slučaju moćnih erupcija na Suncu ili poslije nuklearne eksplozije.

Korist od moguće realizacije kvantnog računanja za vojnu sferu je očigledna. Zato Rusija, SAD, Kina, Kanada, Japan, Izrael i zemlje Europe sve više teže budu prve u kvantnim istraživanjima.

Početkom ove godine rukovoditelj projektne grupe Fondacije za perspektivna istraživanja (FPI) Maksim Walkstein izjavio je: “U FPI-u 2016. godine startao je projekt razvijanja kvantnog računala na bazi superprovodnih tehnologija. Te tehnologije, čiji se razvoj planira u okvirima ovog projekta, omogućit će Rusiji da zauzme dostojne pozicije u utrci za razvoj “računala budućnosti”.

Također, krajem 2016. godine Ruski kvantni centar i Nacionalni istraživački tehnološki sveučilište “Misis” najavili su početak zajedničkog projekta “Kvantni centar”.

Korištenje u vojne svrhe također ulazi u sferu njihovog djelovanja i interesa.

Prije godinu dana su se državna korporacija “Rosatom”, Zaklada za perspektivna istraživanja i Ministarstvo obrazovanja i znanosti Rusije dogovorili o zajedničkom trogodišnjem projektu razvoja kvantnog računala. Financiranje projekta okvirno će iznositi 750 milijuna rubalja. Nositelj projekta je Sveruski istraživački institut automatike “Duhov” koji funkcionira u sastavu nuklearnog vojnog segmenta Rosatom.

Direktor departmana za znanost i tehnologije Ministarstva obrazovanja i znanosti RF, Sergej Salihov, u vezi s tim je izjavio: “Po prvi put ulazimo u tako ozbiljan projekt gdje su granice fundamentalne i primijenjene znanosti dosta uvjetne, a rezultati ovog projekta imat će suštinski značaj za obrambene mogućnosti zemlje”.

Američki stručnjaci utrku u stvaranju kvantnog računala uspoređuju s iskrcavanjem čovjeka na Mjesec, ali pritom podsjećaju da će posljedice – ako Amerikanci ne budu prvi – po njih “biti mnogo ozbiljnije od poraza u utrci za osvajanje Mjeseca”.

Bivši član skupine za kvantna računanja u IBM, a danas šef privatne tvrtke Chad Riggeti, izjavio je: “Računalna prednost je fundamentalni faktor za dugoročnu ekonomsku nadmoć i sigurnost. Naša strategija mora promatrati kvantna računanja kao mogućnost za povratak američke nadmoći u superefikasnim izračunima”.

Smatra se da zahvaljujući ulaganjima takvih tvrtki kao što su Microsoft, Intel, IBM, D-Wave i Google u razvoj kvantnog računala danas upravo SAD zauzimaju vodeću poziciju u ovom području. Međutim, takva tvrdnja može biti i varljiva.

Predstavnici Bijele kuće su prošle godine već izjavljivali da je nadmoć Washingtona u sferi računalnih tehnologija “pod opsadom” i da treba više ulagati u kvantne tehnologije.

U SAD svake godine iz visokoškolskih ustanova tek nešto više od 500 tisuća učenika završi obrazovanje u sferi STEM (prirodne znanosti, tehnologije, inženjering i matematika). U Kini je takvih 4,7 milijuna svake godine.

Kina već lansira satelite sa kvantnim vezama koje hakeri ne mogu “hakirati”, gradi “kvantne radare”, “kvantne linije komunikacije” s opsegom koji se mjeri stotinama kilometara i pravi najbrža superračunala na svijetu.

Europa se fokusira na stvaranje kvantnog računala u narednih deset godina i ulaže u program “Kvantna perjanica” približno jednu milijardu dolara.

Ulaganja SAD-a u kvantne tehnologije za sada ne prelaze 200 milijuna dolara. Sve se nade polažu u uspjeh privatnih korporacija.

U vojnoj industriji SAD se za sada “razmeću” – u isto vrijeme se bave velikim brojem projekata za razvoj novih vojnih tehnologija, opipavaju perspektivne pravce, testiraju prototipove laserskog naoružanja, bespilotnih sustava, nadzvučne bojeve municije i slično. Postoji rizik da na kraju zbog nedovoljnog financiranja ni jedan od pravaca neće biti doveden do realnog tehnološkog prodora.

Kina se, kako upozoravaju sami američki vojni stručnjaci, usredotočila na dugoročna ulaganja na uskom području i ti planovi su osmišljeni godinama unaprijed.

Ako Kina uspije postati lider u “kvantnoj revoluciji” – geopolitička i vojna karta svijeta će se radikalno promijeniti.
 
(fakti.org)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,