Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PUTIN I XI JINPING ODLUÄŒILI SAHRANITI DOLAR: Smanjili ovisnost od vanjskih faktora na minimum, meÄ‘usobno koristeći vlastite valute!

PUTIN I XI JINPING ODLUČILI SAHRANITI DOLAR: Smanjili ovisnost od vanjskih faktora na minimum, međusobno koristeći vlastite valute!

putin-xipingRuski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u Pekingu da će Rusija i Kina proširiti uporabu nacionalnih valuta u međusobnim transakcijama radi smanjenja ovisnosti od vanjskih faktora

“Udio ruske rublje u takvim plaćanjima je tri posto, dok je kineskog yuana mnogo veći – devet posto.

Pritom, posljednji pokazatelji trebaju osjetno porasti nakon otvaranja obraÄunskog centra za transakcije s juanom u Rusiji”, rekao je Putin na kraju rusko-kineskih razgovora.

Nakon razgovora potpisan je paket sporazuma koji se tiÄu ​​raznih aspekata suradnje – od svemira i energetike do turizma i isporuke žita Kini”.

Predsjednik Rusije je priopćio da je razgovarao s kineskim kolegom Si Jinpingom o zajedniÄkim naporima u borbi protiv meÄ‘unarodnog terorizma, o Siriji i o nuklearnom problemu Sjeverne Koreje.

“Razgovarali smo o posljednjim akcijama u rjeÅ¡avanju najvažnijih svjetskih i regionalnih problema, zajedniÄkim naporima u borbi protiv meÄ‘unarodnog terorizma, jaÄanju sigurnosti u PacifiÄkoj regiji, osiguranju nenuklearnog statusa Korejskog poluotoka”, rekao je Putin.

On je naveo da su meÄ‘u zajedniÄkim vanjskopolitiÄkim zadacima pomaganje u rjeÅ¡avanju sirijske krize i podrÅ¡ka miru i stabilnosti u Južnokineskom moru i u Centralnoj Aziji.
 

 
Ruski predsjednik je priopćio da su se Moskva i Peking dogovorili o suradnji i po pitanju razvoja nuklearne energije u trećim zemljama.

Putin je naglasio da je Kina vodeći trgovinski partner Rusije. U 2015. godini trgovaÄki obrt dvije zemlje iznosio je 63,5 milijardi dolara.

Pozitivna dinamika se može vidjeti i poÄetkom 2016. godine, naveo je ruski predsjednik.

Prema njegovim rijeÄima, energetika ostaje lokomotiva poslovne suradnje dviju zemalja.

“Rusija povećava obujme isporuka preko rusko-kineskog plinovoda, nastavlja se realizacija projekata izgradnje rafinerije nafte ‘Tjanczinski’, strogo i po planu se gradi plinovod ‘Sila Sibira’ koji treba da proradi punom snagom 2020. godine.

“U tijeku je usuglaÅ¡avanje uvjeta za isporuku ruskog plina zapadnom trasom u Kinu”, rekao je Putin.

On je dodao da kineski partneri povećavaju svoje sudjelovanje u “Jamalu”, najvećem ruskom projektu za proizvodnju tekućeg plina.

Rusija i Kina će do kraja godine usuglasiti i pitanja o izgradnji brze pruge Moskva-Kazan, transevropskoj magistrali koja treba unaprijediti promet na ogromnom kontinentu.

Kineski predsjednik je pozvao ruskog predsjednika na summit G20 koji se na jesen održava u Kini.
 

 
(Global CIR,vestinet.rs,Agencije)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,