Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » RAT JE MIR: Nobelovac Obama postao najduži ratni predsjednik u povijesti Amerike

RAT JE MIR: Nobelovac Obama postao najduži ratni predsjednik u povijesti Amerike

obama-rat-predsjednikPrvi je predsjednik za čijeg je mandata omogućen najveći transfer bogatstva u povijesti iz srednje klase prema 1 posto bogataša, no ako to nije bilo dovoljno za trofej, još jedno tužno postignuće koje će obilježiti njegov mandat

Obama je bio u ratu više nego bilo koji drugi predsjednik u povijesti SAD-a.

To uključuje predsjednike poput: ​​George W. Bush, Franklin D. Roosevelt, Lyndon B. Johnson, Richard Nixon i čak Abraham Lincoln koji je “nadgledao” američki građanski rat.

“Ako SAD i dalje ostane u borbama u Afganistanu, Iraku i Siriji do kraja Obaminog mandata – on će ostaviti nevjerojatno nasljeđe kao jedini predsjednik u američkoj povijesti koji je služio dva kompletna mandata u ratu.”

Ovaj osmogodišnji rekord smrti i uništenja dolazi od čovjeka koji je vodio kampanju u 2008. godini kao antiratni kandidat i dobio Nobelovu nagradu za mir u 2009. godini.

Odmah nakon ove lažne nagrade, Obama je poslušao pozive ratnih huškača poput John McCaina i poslao 30.000 dodatnih snaga u Afganistan u zloglasnom “valu”. Nakon što je Bush napao tu zemlju kao odgovor na 9/11, sedam godina vojne okupacije nije bilo dovoljno da američka vojska proglasi “pobjedu”.

Obama je objavio 2014. da će se povući posljednjeg vojnika iz Afganistana do kraja 2016. godine, ali povlačenje je zaustavljeno, a 5.000 vojnika će ostat tamo najmanje do 2017. godine.

15 godina nakon što je rat u Afganistanu počeo, ludost zemalja koje su izvršile invaziju kao odgovor na terorističke napade je postala prihvaćena u SAD-u, djelomično zahvaljujući Obami. Dick Cheney i njegova kohorta na Projektu za novo američko stoljeće nedvojbeno su ponosni na Barack Obamu.

SAD još se bavi najpoznatijim primjerom ratne invazije i okupacije Iraka koju je započela u 2003. Unatoč obećanjima prošle godine da će američki vojnici u Iraku “biti doma za blagdane”, 5.000 vojnika su i dalje tamo, a 475 vojnih savjetnika je poslano natrag.

Islamska država je uvučena u Iraku danas kada je Amerika srušila njegovog diktatora, Saddama Husseina, i stvorila sigurnosni vakum.

Brutalna Islamska država se navodi kao jedan od glavnih motiva američke vojne prisutnost na Bliskom istoku, ne samo u Iraku već i u šest drugih zemalja u kojima američki borbeni zrakoplovi siju smrt i razaranje.

Osim provođenja ratova u Afganistanu i Iraku, Obama je pokrenuo kampanje i u Libiji, Pakistanu, Somaliji, Jemenu i Siriji.

Gotovo 90 posto ubijenih od strane američkih dronova nisu bili prava meta, no ta izuzetno visoka stopa kolateralne štete nije zastrašujuća za američki vojni stroj. Oko 200 djece je ubijeno od strane napada američkih dronova u Pakistanu samo od 2004. godine, a znatno više od 1.000 odraslih civila je ubijeno.

Ta ubojstva su provedena od strane izvršne vlasti koja vodi neobjavljeni rat po volji u bilo kojoj državi koju odaberu.

Kada je Obamina administracija javno objasnila napade dronova, ona je ponudila jamstva da su takve operacije preciznije od alternative na terenu te se odobrava samo kada je “neposredna” prijetnja prisutna.

Svijet je sada bojno polje, a Obama je uveo u doba kada svatko može biti ubijen bilo gdje u bilo koje vrijeme, pomoću sumnjive racionalizacije i zaobilazeći ugovore i zakone. 9/11 je omogućio povod za trajno ratno stanje, objavljujući rat, ne nekoj zemlji već terorizmu.

Amerikanci plješću žalosnom stanju američke vojne hegemonije i čestitaju 44-om predsjedniku,  prvome koji je bio u ratu tijekom cijelog osmogodišnjeg mandata, kao i za obmanjivanje milijuna ljudi u uvjerenju da je antiratni političar koji će zapravo završiti rat.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,