Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » STRATFOR: Spremajte se za rat

STRATFOR: Spremajte se za rat

stratfor-mapa-bliski-istokUnatoč nastojanjima trenutne međunarodne politike u spriječavanju sukoba u svijetu, novi rat je neizbježan, smatra osnivač STRATFOR-a George Friedman

Od kraja Drugog svjetskog rata mnogi od svjetskih političkih i legalnih sustava izgrađeni su oko toga da se spriječava međudržavni sukob, a dokaz tom je prilično impresivan popis uspjeha u tom smislu.

No, može li se to promijeniti? George Friedman, osnivač STRATFOR-a i autor knjige “Idućih 100 godina” (The Next 100 Years), u razgovoru za Business Insider ne samo da smatra da može, već jasno poručuje – da se svijet pripremi za rat.

Trenutni međunarodni sustav sadrži sjeme vlastitog uništenja. To znači da trenutni svjetski poredak dozvoljava nastanak kriza, koje postojeći sustav sam nije u stanju riješiti.

“Od 1815. do 1871. nije bilo međudržavnih ratova od značaja u Europi. Onda je došao Prvi svjetski rat, velikaš.

Evo i još jedne statistike. ne postoji zemlja u svijetu koja nije imala rat sustava, odnosno previranje čitavog svojeg sustava. Od Sedmogodišnjeg rata u Europi do Napoleonskih ratova u 19. stoljeću pa sve do svjetskih ratova, svaka je država imala ili ima jedan takav rat.

Želite se kladiti da će neka zemlja biti jedina koja neće imati takav rat? Prihvaćam okladu…

Kad imate zemlje poput Njemačke, Kine i Rusije u padu i kad ih zamjene druge, tad počinju ratovi sustava. Tad počinje biti opasno, jer se još nije postigla ravnoteža. Dakle, kad se Njemačka ujedinila 1871. ubrzo je izbio sveopći kaos.

“Japan se uzdignuo početkom 20. stoljeća i imali smo kaos. Stoga, gledamo promjene sustava. Spremite se na rat”, ističe Friedman.

On predviđa i mjesto gdje bi veliki rat mogao i izbiti, odnosno nekoliko mjesta.

“Pa trenutno su nadolazeće zemlje Japan, Turska i Poljska. Stoga bih rekao u Istočnoj Europi, na Bliskom istoku ili pomorski rat Japana u kojem bi sudjelovale i SAD, koje traže neku svoju zadovoljštinu.

No svaki put kad se pojavi nova nadolazeća sila, ona mora pronaći svoju ravnotežu. Nove sile se uzdižu, a stare opadaju. Nije taj proces opasan, opasna je nadolazeća pozicija“, zaključuje Friedman.
 
(dnevnik.hr/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,