Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » TTIP i TTP: Korak bliže ka stvaranju Orwellovog distopijskog društva

TTIP i TTP: Korak bliže ka stvaranju Orwellovog distopijskog društva

TTIP-ttpJesmo li svjesni kako globalno društvo srlja u potpunu propast demokratije, pravednosti i jednakosti? Jesmo li svjesni kako će naša zadnja prava nestati zajedno s nacionalnim zakonima i regulacijama o kakvoći; vode, zraka, hrane, pića i drugih proizvoda, a sve zahvaljujući novonastaloj psihopatskoj dosjetki

Mjesecima se nagađalo što li nam donose međunarodni trgovački ugovori poput TTIP-a i TTP-a, brojne udruge za zaštitu potrošača i građanske slobode su se dizale na noge pokušavajući mobilizirati ljude širom svijeta kako bi spriječile ili barem ublažile učinke ovih ugovora. Nažalost, interes šire javnosti je izostao, a mi konačno znamo sadržaj prijedloga ugovora.

Sredinom ove godine Alfred De Zayas, UN-ov posebni izvjestitelj za promicanje demokratije je objavio slijedeće retke:

“Obama je predložio međunarodne trgovačke ugovore, koji će ako postanu međunarodno prihvaćeni zakon, voditi do stvaranja distopijske budućnosti u kojoj će korporacije, a ne demokratski izabrane vlade, donositi sve najvažnije odluke.”

De Zayasove riječi su nekima zvučale bombastično i prenategnuto da bi se u njih moglo vjerovati. Štaviše, rijetko koji mediji su obratili pažnju na one koji su upozoravali o opasnostima koji se kriju u Obaminim najnovijim međunarodnim “receptima”.

Ova dva glomazna trgovačka ugovora; TTIP za atlantske nacije i TTP za pacifičke zemlje (osim Kine) dozvoljavaju kompanijama da same reguliraju trgovinske i ekonomske mjere, koje su do sada bile regulirane demokratskim standardima, poput nacionalnih i međunarodnih zakona, te koje su do sada ovjeravale legalno izabrane vlade uz podršku nacionalnih parlamenata. TTIP i TTP dozvoljavaju da se zakoni jednostavno ne poštuju, jer će najveće kompanije na svijetu odabirati svoje predstavnike u odboru koji će regulirati tržište robe i usluga, a već spomenuti odbor će rješavati i određene sporove, regulacije i standarde trgovine i ekonomskih kretanja.

Međunarodni odbor različitih kompanija bi s prihvaćanjem TTIP-a i TTP-a određivao i:

- Uvjete na radu
- Satnicu na radu
- Plate
- Zaštitu na radu
- Sigurnosne mjere za rad toksičnim i radioaktivnim elementima
- Sigurnosne mjere za odlaganje i skladištenje toksičnih i radioaktivnih elemenata
- Upravljanje s otrovnim plinovima i nus-proizvodima nastalima tokom proizvodnje
- Određivanje razine toksičnih i opasnih elemenata i spojeva u hrani, piću, odjeći, obući, higijenskim i kozmetičkim proizvodima itd.
- Određivanje odnosa s javnošću i najvažnije od svega ovo bi tijelo rješavalo sporove s nezadovoljnim kupcima i korisnicima te eventualnim međunarodnim pritužbama. Njihove odluke bi u potpunosti zaobišle demokratske procese i sudsku vlast svih zemalja potpisnica. Najveće bi kompanije na svijetu tako postale; porota, sudac, dželat i policajac.

Ako mislite da je to kraj opasnosti koje kriju ova dva međunarodna trgovačka ugovora, tada vas moramo razočarati, stvar je puno gora.

TTIP I TTP omogućavaju slijedeće:

FAVORIZIRA SE GMO HRANA, UGROŽAVA SE PRIRODNA RAVNOTEŽA I AUTOHTONE SORTE

Oba ugovora daju neograničena prava biotehnološkim kompanijama i najvećim proizvođačima hrane, koji više ne bi trebali poštovati nacionalne zakone jer ih TTIP i TTP automatski nadjačava. Onemogućila bi se inspekcija hrane i kontrola kvalitete, a u slučaju da nacionalni inspektorati i pronađu neodgovarajuće komponente u prehrambenim ili bilo kojim drugim proizvodima, o njihovoj pritužbi će odlučivati međunarodni trgovački odbor o kojemu smo već pisali. Nacionalne vlade ne bi mogle zabraniti ili pak kontrolirati uvoz GMO proizvoda od sjemenja do mesa niti bi na takve stvari mogle utjecati, s time bi se direktno ugrozile nacionalne baze autohtonih sorti.

GMO

Ugovor također zaobilazi pitanje jasnog označavanja GM hrane, tačnije kompanije više ne bi bile dužne na deklaracijama pisati porijeklo hrane i eventualne GMO dodatke. Da stvar bude gora, ovi ugovori omogućavaju primjenjivanje insekticida, pesticida i herbicida koji su u nekim zemljama zabranjeni, te se dozvoljava korištenje upitnih aditiva hrani, a internacionalni standardi o kakvoći hrane i proizvodnji hrane bi postali interna stvar već spomenutog odbora.

SPRJEČAVA SE SLOBODA INTERNETA I PRAVA NA PRIVATNOST

U slučaju da američki Kongres (u kojemu uglavnom sjede lobisti najvećih korporacija koje su sastavljale TTP i TTIP) prihvati nacrte oba ugovora tada će pojam čuvanja privatnih informacija na Internetu postati stvar prošlosti, s ovim ugovorima kompanije imaju pravo prikupljanja podataka o tome što korisnici kupuju, koje stranice pregledavaju, koliko se na njima zadržavaju, kako plaćaju robu, adrese, telefone, krug prijatelja, najbliže veze, adrese elektroničke pošte, te bi imale pristup vašim osobnim profilima na društvenim mrežama.

Cenzura

U međunarodnom trgovinskom odboru bi sjedili i vlasnici internetskih providera te vlasnici društvenih mreža i tražilica. Međutim, najgora stvar je da bi isti bili odgovorni nad autorskim pravima te bi automatski mogli sankcionirati svakoga za kojeg smatraju da krši autorska prava ili koji pak koriste informacije koje su zakonom zaštićene. Međunarodni trgovački odbor bi imao pravo zatražiti zatvaranje web stranica koje po njihovom mišljenju ne poštuju autorska prava i koji kopiraju zaštićene informacije.

U slučaju da TTP i TTIP bude prihvaćen, američka bi kompanija mogla zatražiti zatvaranje portala u bilo kojoj zemlji na svijetu i takvu stegovnu mjeru bi mogla izvršiti bez prava na prigovor ili provjeru istinitosti optužbe. Ista stvar bi bila i s privatnim ili grupnim postovima na društvenim mrežama, na takav način bi se uništila sloboda govora i informiranja.

POTPUNO IGNORIRANJE EKOLOŠKIH STANDARDA

Stupe li ovi ugovori na snagu, najveće energetske kompanije će moći proizvoditi energente bez ikakva nadgledanja, tačnije fracking će postati standard na kojeg nacionalne vlade neće moći osporiti, elektrane će se moći praviti bez studija o utjecaju na okoliš, smanjit će se standardi za rudarenje i eksploataciju nafte i plina, a “slobodna trgovina” će označiti kraj svih ekoloških zakona posebno u Europi jer ih SAD odavno ne prati. Oba ugovora onemogućavaju čak i kontrolu zraka i vode te bi na takav način uništili ekološku ravnotežu u nekoliko godina.

TTP bi isprva trebao uključiti dvanaest najutjecajnijih pacifičkih nacija, dok bi TTIP trebao uključiti Eurozonu. Obama smatra da bi ti ugovori omogućili izlazak iz ekonomske krize i slobodnu trgovinu, no zapravo riječ je o tome da bi bogati postali još bogatiji, te da bi prodavali nekvalitetniju robu za iste ili čak više cijene, jer ni na to ne bi mogle odlučivati nacionalne regulacije o (ne)lojalnoj konkurenciji.

Ušli smo u drugi mjesec revizije prijedloga zakona o TTP-u i TTIP-u, pa ipak ako pogledate po vodećim medijima, uključujući i nacionalne TV kuće i radijske programe, svi marljivo ignoriraju značenje ovih opasnih prijedloga, zapravo toliko su revni i marljivi da sa sigurnošću možemo reći kako je riječ o cenzuri i direktivama koje se podrobno slušaju.

TTIP4

Jedno je sigurno, mi ćemo se ubrzo probuditi u noćnoj mori dostojne najboljih Orwellovih dijela ako se ne trznemo iz drijemeža i ako se ne zauzmemo za svoja prava i slobode. Postane li TTIP stvarnost, kumice na placu će prodavati GMO, a da to neće niti znati, vaša djeca će se oblačiti u toksinima natopljenu odjeću, a da vi to nećete ni znati, kozmetika će imati puno više olova, parabena i teških metala, a da vi to nećete znati, voda će biti još zatrovanija, a da vi to nećete ni znati, zrak koji udišete će postati ekstremno toksičan, to ćete primijetiti zasigurno, no tada će već biti kasno.

Založite se protiv TTP-a i TTIP-a, ako ne zbog sebe tada zbog vaših najmilijih, podijelite ovaj tekst, možda tako omogućite edukaciju i spašavanje naših prava.
 
(freshpress.info/matrixworldhr.com)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,