Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Kako pripremiti „Kumis“, najbolji ruski narodni lijek za želudac (RECEPT)

Kako pripremiti „Kumis“, najbolji ruski narodni lijek za želudac (RECEPT)

Kumis-nslovnicaKumis slovi kao najbolji ruski narodni lijek koji regenerira mikrofloru želuca, pa vam preporučujemo da što prijee isprobate slijedeći recept
RECEPT

U šalici kipuće vode otopite 2 žlice meda. Dobro promiješajte i ulijte u veliku teglu. Dodajte 2 žlice kefira i 1 litru mlijeka.

Promiješajte, prekrijte s dva sloja gaze i stavite na toplo mjesto da odstoji tri dana.

Zatim dodajte 1 žličicu suhog kvasca, promiješajte i ponovno prekrijte gazom.

Čim primijetite da su u tegli počeli pojavljivati ​​mjehurići, kumis je gotov.

Stavite staklenku u hladnjak i pijte po 0,5 dl (do pola čaše) pola sata prije jela tri puta dnevno najmanje dva tjedna.

Upozorenje: Vozači ne bi smjeli piti kumis prije nego što sjednu za volan jer sadrži malu količinu alkohola.

Kumis iz prve ruke

“Došavši u Ufu, interesirao sam se za baškirski kuhinju, i jedan kolega mi je počeo pričati o jednom nacionalnom napitku koji se proizvodi iz kobiljeg mlijeka.

Sama pomisao na kobilje mlijeko nije mi bila ugodna, a nisam bio siguran ni da li se on šali ili je ozbiljan. Nakon nekoliko mjeseci krenuo sam na razgovor kod glavnog ravnatelja.

Zajedno s jednom kolegom ušao sam u njegov ured. On je bio sam, rekao nam je da se prije pet minuta vratio s jednog poslovnog sastanka.

Bio je raspoložen, i rekavši da sjednemo spustio je na stol, ispred nas po flašu smeđe boje po obliku i veličini nalik na pivsku bocu. Želio se našaliti, a i da nas iznenadi napitkom koji mu je bio nepoznat kao i nama. Ispričao nam je da je bio gost kod jednog poslovnog prijatelja koji ima farmu kobila i bavi se proizvodnjom kobiljeg mlijeka.

Dalje iz tog mlijeka proizvodi kumis – napitak kojim nas je direktor ugostio. Poželio sam ga probati. Vrativši se u svoj ured, otvorio sam bocu i nalio polovicu čaše. Probavši, primijetio sam da je napitak blago gaziran, osjetio sam i okus mlijeka. Normalno sam popio cijelu čašu, a ostatak je popila kolegica kojoj je taj napitak poznat.

Ona me je pitala da li mi sviđa kumis. Iskreno sam odgovorio da nije loš, ali i da nisam baš impresioniran, i da ne volim gazirana pića, pa ga neću kupovati. Ona se nasmijala rekavši da u njemu ima i alkohola. Rekla je još da jednostavno pjeni i da odlično gasi žeđ. To me je začudilo ali i natjeralo da malo pročitam o kumisu i o kobilje mlijeku uopće.

KumisU usporedbi s kravljim kobilje mlijeko ima manje masti, a belančivina, minerala i vitamina C nekoliko puta više. Pored visokog postotka vitamina C, treba naglasiti da se sadržaj vitamina A i D mijenja tijekom godine. Tijekom ljeta više je vitamina A, a manje D, a tijekom zime je obrnuto.

Otuda i kumis, kiselomliječni napitak, je različit u različitim dobima godine. Čak se razlikuje po mjesecima. Najkvalitetniji su svibanjski, lipanjski i srpanjski kumis. Svaki od njih ima i svoj poseban naziv. Kumis se dobiva kiseljenjem kobiljeg mlijeka uz pomoć bakterija.

Sintezom vitamina C i B dobiva se alkohol, koga u prosječnom kumis ima od 0,2 do 2,5%. Svako naselje, svaka obitelj ima svoj recept proizvodnje kumisa, pa u nekim slučajevima alkohol doseže i do 4,5 posto. U Kazahstanu se čak pravi i takozvani neobuzdani kumis u kome je oko 40% alkohola. Ipak u trgovinama se može kupiti samo onaj kumis koji ima nizak sadržaj alkohola.

Od davnina se proizvodio u stepskim područjima, posebno u današnjem Kazahstanu, procjenjuje se da je star preko 5.500 godina. Antički grčki pisac Herodot u 5. stoljeću prije Krista, spominjao je kumis, nazivajući ga mliječnim vinom. Nazivaju ga i čarobnim napitkom jer usporava proces starenja i naglašavaju da ga žene piju češće nego muškarci.

KOMENTARI LIJEČNIKA:

Dr. Elena Ivanova:

Odobravam ovaj stari, recept jer je provjeren tokom stoljeća. Poboljšava procese probave i poboljšava crijevnu floru, a takodje otklanja štetnu fermentaciju. Želudac, crijeva i jetra počinju raditi mnogo bolje.

Dr. V.Balibok, alergolog:

Recept je odličan. Kumis je oduvijek bio najbolji ljekoviti napitak na bazi mlijeka. On regenerira mikrofloru želuca. Jedino želim upozoriti vozače da ne piju kumis prije sjedanja za volan, jer sadrži malu količinu alkohola.
 

 
(vestinet.rs,poslitika.rs/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , ,