Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » DOLAZI NAM ‘ITALEXIT’: Većina Talijana bi glasala za napuštanje Europske unije

DOLAZI NAM ‘ITALEXIT’: Većina Talijana bi glasala za napuštanje Europske unije

italexitItalija se pokazala kao veliki euroskeptičar više nego što se prethodno mislilo nakon što je novo istraživanje pokazalo kako većina Talijana želi vidjeti kako njihova zemlja izlazi iz 28-članog bloka

Prema istraživanju javnog mnijenja koju je izradio Bruxellesski ‘Eurobarometer, samo 44 posto Talijana bi glasalo da ostane u EU, u usporedbi s prosjekom zemalja članica od 66 posto.

Ova brojka niža je nego u Velikoj Britaniji, gdje bi većina (53 posto) danas glasala za ostanak ako bi se proveo još jedan referendum o EU, dok bi 35 posto glasovalo za “odlazak”.

Britanija je priopćila kako je 2016. godine donijela odluku o povlačenju iz EU bloka, nakon što je 51 posto Britanaca glasovalo za Brexit.

Italija je također bila jedina zemlja u Uniji, gdje većina (45 posto naprema 43 posto) smatra da nacija nije imala koristi od njezinog članstva u EU – navodi Euronews.

Nalazi se razlikuju od onih objavljenih u lipnju nakon Ipsosove ankete koju je naručila talijanska novina Corriere della Sera, koja je utvrdila da će 55 posto glasovati za ostanak u Uniji, unatoč padu vjere u EU.

Komentirajući nalaze, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani pozvao je EU blok na jačanje napora da uvjere države članice na važnost preostalih članica EU.

“Moramo udvostručiti napore kako bismo dokazali da sindikat zna dati vrlo učinkovite odgovore na glavne probleme Europljana, kao što su imigracija, sigurnost i nezaposlenost” – navodi se u talijanskom dnevnom listu La Repubblica.

Iako izvješće nije preciziralo što je moglo uzrokovati takvu promjenu sentimenta među talijanskim državljanima, a aktualni problem imigracije vjerojatno je odigrao ključnu ulogu.

Istraživanje je zapravo utvrdilo kako je zastrašujućih 71 posto Talijana reklo kako je imigracija na vrhu dnevnog reda tijekom sljedećih godina na izborima u zemljama EU, nakon čega slijedi ekonomija i nezaposlenost mladih.

Potaknuta anti-imigrantskom strankom Northern League Party, Talijani su postali sve više frustrirani onim što smatraju neuspjehom EU da preuzme svoj dio tereta u spašavanju i smještaju migranata koji dolaze sa Mediterana.


NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,