Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Šokantan prijedlog Danske vlade: 12 godina zatvora za ‘proruski’ stav

Šokantan prijedlog Danske vlade: 12 godina zatvora za ‘proruski’ stav

danski-parlamentNa web stranici danskog parlamenta objavljen je nacrt zakona prema kojem će, ukoliko se usvoji, državljanima ove kraljevine prijetiti krivična odgovornost za „prorusku“ poziciju, piše danski list „Berlingske“

Prema nacrtu zakona o mjerama za „borbu protiv operacija psihološkog utjecaja koje provode strane obavještajne službe“, stanovnicima Danske prijeti do 12 godina zatvora ukoliko se njihove izjave tijekom predizbornih kampanja budu razlikovale od službenog stava vlasti, navodi se u članku.

List navodi primjere postupaka za koje nacrt zakona predviđa kažnjavanje: ometanje javnih rasprava, kao i pokušaj utjecaja na proces donošenja odluka.

„Pod njega potencijalno pada i situacija kada neki strani obavještajni agent govori da bi bilo dobro da se zamijeni žarulja u toaletu neke institucije, a danski direktor posluša njegov savjet“ – navodi list.

Na taj način, ako Danac odluči da su antiruske sankcije štetne za Dansku i objavi svoje mišljenje u medijima, njemu će prijetiti kazna, ističe list.

Slično će se završiti i pokušaj da se na neki način utječe na mišljenje u korist implementacije projekta plinovoda „Sjeverni tok 2“.

Ovaj nacrt zakona, po mišljenju autora članka, može se smatrati pokušajem zastrašivanja danskog društva, jer se radi o legitimnim stavovima građana koji se odvijaju u javnim diskusijama, ali koji se mogu smatrati propagandom.

Kongres SAD-a vodi nezavisnu istragu o „miješanju Rusije“ u izbore za predsednika SAD na kojima je pobijedio Donald Trump.

Sličnu istragu vodi i FBI. Jedan broj europskih zemalja također je okrivio Rusiju za „miješanje“ u njihove unutarnje poslove.

Rusija je više puta odbacivala optužbe da pokušava utjecati na izbore u različitim zemljama, a glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov ih je nazvao „apsolutno neosnovanim“.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov je, govoreći o navodnom miješanju Rusije u izbore u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama, izjavio da nema nikakvih dokaza koji to potvrđuju.

(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,