Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » ČUDAN GUVOR U UN-u: Izraelski premijer Netanyahu tvrdi da Iran ima ‘tajno atomsko skladište u Teheranu’

ČUDAN GUVOR U UN-u: Izraelski premijer Netanyahu tvrdi da Iran ima ‘tajno atomsko skladište u Teheranu’

nete-nastupIzraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdio je da Iran ima tajno “atomsko skladište” u Teheranu, koje sadrži čak 300 tona “nuklearnog matarijala”

Govoreći na Generalnoj skupštini UN-a u četvrtak, kazao je kako je Izrael nedavno proveo napad na iranski “nuklearni arhiv” i pozvao se na izvješće o tom pitanju koje je kasnije objavljeno. Netanyahu je nastavio otkrivati nove informacije.

“Ono što ću reći nije javno objavljeno … Otkrivam po prvi put da Iran ima još jedan tajni objekt u Teheranu.”

Netanyahu je pokazao fotografiju skladišta “nedužnog izgleda” u Teheranu, pri čemu je naveo ulicu na kojoj se nalazi “nuklearno skladište”.

Izraelski čelnik je tvrdio da su Iranci pokušavali napustiti skladište nakon napada Tel Aviva na “arhivu” i pozvao nacije koje posjeduju špijunske satelite da ih drže u blizini te lokacije, jer bi takva aktivnost mogla rasti nakon njegove izjave.

“Budući da smo bombardirali atomsku arhivu, oni su bili zauzeti čišćenjem atomskog skladišta. Samo prošlog mjeseca uklonili su 15 kilograma radioaktivnog materijala. Znate li što su učinili s time? Izvadili su materijal iz skladišta i razbacali ga oko Teherana kako bi sakrili dokaze.”

Netanyahu se zatim obrušio na Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) jer ona nije poduzela nikakve korake nakon izraelskog izvješća o “tajnom arhivu”.

Zatim je pozvao stanovnike Teherana na odlazak i kupnju Geigerovog brojača “preko Amazona” – nešto što trenutno ne mogu učiniti s obzirom na američke sankcije protiv Irana – kako bi provjerili zračenje u gradu.

Skladište navodno ima “15 brodskih kontejnera”, kojimogu sadržavati oko 300 tona “nuklearnog materijala” – izjavio je Netanyahu.

Izraelska premijer ima običaj tijekom svojih govora prikazivati vizualne materijale. Ovo nije bio njegov prvi nastup takve vrste na Generalnoj skupštini UN-a.

U 2012. godini, Netanyahu je prikazao neuobičajenu sliku bombe sa gorućim fitiljem, koji je predstavljala navodno iranski napredak u nabavi nuklearnog naoružanja.

“Ovo je bomba, i to je osigurač”, objasnio je Netanyahu svjetskim čelnicima i diplomatima. Tvrdio je da je Iran na 70 posto dovršetka nuklearnog oružja, a potom – doslovce – nacrtao “crvenu crtu” na 90 posto, i rekao da će prvo nuklearno oružje u Teheranu biti spremno “do sljedećeg proljeća, najviše sljedećeg ljeta (naravno, 2013. godine).”

Kao što smo svi vidjeli, to je ponovo bila još jedna loša procjena ili očita laž!
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,