Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » SNAGA UMA: Ako mislite da možete uspjeti, vaše tijelo će se promijeniti u skladu s tim

SNAGA UMA: Ako mislite da možete uspjeti, vaše tijelo će se promijeniti u skladu s tim

uspjeh-slavljeSocijalna psihologija navodi da postoji veza između visokog samopouzdanja i pozitivnih ishoda – i da uvjerenje da možete savladati težak zadatak definira vašu razinu samoučinkovitosti

Prema istraživanjima veze između samopouzdanja i kvalitete života, ta veza stvara percepciju zdravlja, a vjerovanje u vašu sposobnost uspjeha može čak utjecati na to kako vi percipirate sposobnost vašeg tijela.

Studiju koju je vodila dr. Anna Banik, koja je radila s kolegama iz Sveučilišta za društvene znanosti i humanističke znanosti SWPS-a.

Može li samopouzdanje povećati tjelesnu kondiciju?

Razmislite kada ste se zadnji put morali pripremiti za fizički zahtjevnu zadaću, poput utrke na 5 kilometara da prikupite novac za lokalnu dobrotvornu organizaciju. Kada se pripremate za takav izazov, često morate pripremiti svoj um i tijelo dan prije utrke.

Podaci iz istraživanja pokazuju da, kao i prehrana i fizička priprema, vaše psihološko zdravlje može pomoći u osiguravanju izvršavanja takvih zadataka.

Bez obzira je li vaš cilj završiti prvi u utrci ili samo doći do cilja, jačanje samokontrole učinkovitosti vježbanja ključni je dio procesa.

Samoučinkovitost se odnosi na uvjerenje koje imate u vlastite sposobnosti, posebice sposobnosti da se uspješno suočite s izazovima i ostvarite određene zadatke.

Iako se opće samopouzdanje odnosi na sveukupno uvjerenje u vašu sposobnost uspjeha, postoje razni specifični oblici samodjelotvornosti, poput onih koji se odnose na učenje ili sport.

U svrhu istraživanja, istraživački tim se oslonio na meta-analizu kako bi se ispitali svi raspoloživi dokazi u literaturi o ulozi opće i uvježbane samoučinkovitosti u predviđanju zdravstvene kvalitete života (HRQOL) kod ljudi koji su imali kardiovaskularne bolesti (KVD).

HRQOL je definiran kao “vaša perspektiva vašeg zdravlja u najširem smislu fizičkog, mentalnog i socijalnog funkcioniranja”. Istraživački tim je objasnio kako je “poboljšanje HRQOL-a među ljudima sa KVB-om jedan od ključnih ciljeva za bilo koji tretman, rehabilitaciju i intervenciju„.

Kada se suočavate s fizičkim izazovom, ako imate bolest srca to može značajno utjecati na vašu kvalitetu života.

No, dr. Banik je komentirala da je jedan od načina da se to riješi – mijenjanje vašeg osjećaja samoučinkovitosti, što je ključan, ali modificiran osobni resurs koji vam omogućuje upravljanje vlastitim funkcioniranjem.

Vjerovanje da možete kontrolirati ishode vezane uz zdravlje trebalo bi poboljšati vašu perspektivu o vašem cjelokupnom zdravlju i vašem osjećaju o tijelu.

Različite studije su pokazale da korištenjem samoučinkovitosti, osobe s KVD-om mogu upravljati svojim bolestima do neke mjere. Čak im može pomoći i smanjiti depresiju koja je obično povezana sa kroničnom bolešću.

Kada se suočavamo sa bilo kakvim fizičkim izazovima, mentalna priprema trebala bi uključivati identifikaciju i pronalaženje načina na koji bi se maksimizirala samoefikasnost.

Koristeći ove građevne blokove, možete formalizirati plan koji će vam pomoći da postignete svoje ciljeve.

To također pomaže da dobijete opći osjećaj optimizma i kontrole, uz pozitivnost o svom životu općenito. Kada se suočite sa izazovima života, obučavanje vašeg uma i tijela ključno je za vaš uspjeh.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,