Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » TOTALNI ZAOKRET OD MULTIKULTURE! Danska javna televizija dobila nove smjernice vlade o isticanju važnosti kršćanstva

TOTALNI ZAOKRET OD MULTIKULTURE! Danska javna televizija dobila nove smjernice vlade o isticanju važnosti kršćanstva

danska-islamNove smjernice za dansku javnu televizijsku DR naglasak su stavile na isticanje korijena u kršćanstvu društva u zemlji umjesto na multikulturalizam i integraciju koje je ova državna televizija do nedavno promovirala

Novi ugovor s državnom televizijom objavio je Danski ministar kulture u utorak. Osim smanjenja proračuna, što bi moglo značiti i gubitak do 400 radnih mjesta, dokument pokazuje veliku promjenu u sadržaju televizijskih programa.

Ugovor navodi da je televizija DR mora razjasniti da se dansko društvo temelji na načelima „demokracije i ima svoje korijene u kršćanstvu.”

Prethodni ugovor sa televizijom je izričito imao za cilj da televiziju treba „raditi na promicanju integracije u danskom društvu.”

Nejasna referentna “integracija” odbacena je i sada se misija televizije opisuje kao “promicanje Danske kulture temeljene na zajednici, izgrađene na vrijednostima demokracije, jednakosti i slobode govora”.

Medijska politika u Danskoj uspostavljena je političkim sporazumom, između vlade i stranaka u Folketingu (Parlamentu). Novi sporazum (Mediepolitisk aftale) obuhvatit će razdoblje od 2019. do 2023. godine, te će imati srednjoročnu procjenu njegove učinkovitosti.

Kredit za novu izjavu o ugovoru s naglaskom na kršćanstvo preuzima dunska Narodna stranka (DF) protiv imigracije, koja je provela kampanju za osvjetljavanje danske kulture u novom vladinom sporazumu o medijskoj politici.

“Ovo je pooštravanje mjera koje smo stavili u odnosu na prethodni plan koji je samo obvezao televiziju DR da osobito prepozna kršćansku kulturnu baštinu. Osjećali smo da je to preslabo. Zato smo zahtijevali ovu specifikaciju, što jasno navodi da televizija DR mora u većoj mjeri predstaviti kršćansku kulturnu baštinu” – izjavio je u utorak zastupnik televizije DF Morten Marinus.

Dok je novi programski plan pozdravljen od strane anti-imigrantskog političkog establishmenta, tekst novog programa je dobio velike kritike tradicionalnih stranaka.

“DF-ov utjecaj je jasan i mislim da je pogrešna priorizacija konzervativnih vrijednosti. To je još jedan korak prema političkom planu koji ne želi integrirati ljude (ilegalne imigrante)” – izjavio je političar Jacob Mark, glasnogovornik Socijalističke narodne stranke.

“Ovo je alarmantno jer je riječ o isključivosti u raznolikom društvu poput Danske” – dodala je Marianne Jelved, glasnogovornica Socijalno liberalne stranke (Radikale Veststre). “Dansko društvo je izgrađeno na kršćanskim vrijednostima, kao i na slobodi govora i različitosti”.

Danska, koja ima ured Ministra za crkvene poslove, je pretežno je evanđeosko luteranska, sa preko 75 posto stanovništva koji pripadaju Danskoj crkvi (Dansk Folkekirke), koja je službena državna religija. Islam predstavlja najveću manjinsku vjeru u nordijskoj zemlji i raste posljednjih godina nakon priljeva izbjeglica i migranata u Europu.

Oko 306.000 muslimana (oko 5,3 posto stanovništva) žvi u Danskoj prema istraživanju 1. listopada 2017. godine. Prije 2015. godine, prije nego što je podržana njemačka politika “otvorenih vrata” koje je preplavila zemlju novopridošlim imigrantima, oko 263.800 muslimana boravilo je u skandinavskom kraljevstvu.

Nedavni porast broja migranata dramatično je utjecao na socioekonomski krajolik zemlje sa brojem stanovnika od oko 5,7 milijuna ljudi.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,