Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » SOLARNE PANELI SLJEDEĆE GENERACIJE ĆE KORISTITI BAKTERIJE KOJE PRETVARAJU SVJETLOST U ENERGIJU

SOLARNE PANELI SLJEDEĆE GENERACIJE ĆE KORISTITI BAKTERIJE KOJE PRETVARAJU SVJETLOST U ENERGIJU

solarni-bakterijeSolarna energija ima puno prednosti, ali jedan od velikih nedostataka je činjenica da mjesta na kojima je često oblačno ne može se iskoristiti ovaj čisti izvor energije

Ipak, sve što bi se moglo moglo promijeniti je da su znanstvenici sa sveučilišta British Columbia pronašli način korištenja bakterija E. coli kojim bi pretvorio svjetlost u energiju.

Kao građevni blokovi koji čine solarne ploče, solarne ćelije pretvaraju svjetlo u električnu struju.

“Biogene” solarne ćelije koje su proizvedene korištenjem živih organizama – nisu novi koncept, ali ova se priča ponavlja već dugi niz godina u proizvodnji struje struje.

Najbolje od svega, takve ćelije rade isto i u slabim svjetlosnim uvjetima kao i po sunčanom danu. U tim stanicama, bakterija je uzbuđena svjetlom do točke gdje oslobađa elektrone koji stvaraju električnu energiju.

Istraživači kažu da su inspirirani neumornim nebom iznad Britanske Kolumbije kako bi pronašli pouzdaniji način opskrbe čistom energijom jer kanadska pokrajina želi postati lider u de-karboniziranim gospodarstvima.

Profesor Vikramaditya Yadav sa sveučilišta British Columbia Chemical and Biological Engineering, i također voditelj studije, rekao je: “Ovi hibridni materijali koje razvijamo se mogu proizvesti ekonomski i održivo, a uz dovoljnu optimizaciju mogli bi biti učinkovite kao i konvencionalne solarne ćelije”.

U prošlim pokušajima stvaranja biogenih solarnih ćelija, znanstvenici su pokušali izdvojiti prirodnu boju koju koriste bakterije za fotosintezu.

Ovaj složeni i skupe proces koristi toksične materijale koji bi mogli degradirati boju. Kanadski istraživači odlučili su pokušati drugačiji pristup, ostavljajući boju unutar bakterija i potičući organizam da proizvodi velike količine likopena. Ovaj pigment, koji se također može naći u rajčici i crvenom voću, vrlo je učinkovit u pretvaranju svjetlosti u energiju.

Zatim su obložili bakterije pomoću mineralnog poluvodiča i nanesli na staklenu površinu. Prevučeno staklo na jednoj od ćelija poslužilo je kao anoda za struju i uspjeli su generirati struju s impresivno visokom gustoćom.

Kao što to obećavajuće zvuči, još uvijek ima prepreka za prevladavanje da bi ovaj izum došao u proizvodnju.

Jedna od najvećih zapreka je činjenica da bakterije umiru tijekom procesa. Ako znanstvenici mogu pronaći način da ih održe živima, te one mogu proizvoditi stanice učinkovitije, budući da će bakterije moći nastaviti proizvoditi struju na neodređeno vrijeme. Također bi željeli ugoditi solarne ćelije da bi dobili više energije od konvencionalnih solarnih ćelija.

Ako se dokažu uspješnim, električna energija koja se koristi za opskrbu vašeg doma mogla bi jednoga dana biti generirana od strane bakterija.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,