Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Oslobođen danski bankar koji je uspio pronevjeriti nevjerojatnih 200 milijardi eura, a vi zbog kazne od 500 kuna idete u zatvor

Oslobođen danski bankar koji je uspio pronevjeriti nevjerojatnih 200 milijardi eura, a vi zbog kazne od 500 kuna idete u zatvor

danska-bankarRazočaravajuće je da su se transakcije godinama događale, rekao je danski ministar gospodarstva Rasmus Jerlov

Direktor najveće danske banke Danske Bank Thomas Borgen uspio je u prilično ambicioznoj namjeri – da pronevjeri 200 milijardi eura.

Jer, istraga je prekjučer utvrdila da je kroz malu estonsku podružnicu te danske banke prošlo plaćanja u vrijednosti oko 200 milijardi eura od kojih je popriličan broj označen sumnjivim. Borgen nije osobno preuzeo krivnju nego je podnio ostavku temeljem ‘zapovjedne odgovornosti’.

– Iako sam osobno oslobođen s pravnog stajališta, ipak nosim glavnu odgovornost. Nema nikakve sumnje da smo kao poduzeće bili neuspješni u ovoj situaciji i nismo opravdali očekivanja – rekao je Borgen.

Vjerojatna prijevara otkrivena je u općem postrožavanju kontrole financijskog poslovanja zbog povećanja broja financijskog kriminala nakon što je serija skandala oko pranja novca privukla pozornost američkih vlasti.

I ovaj puta to će biti tako, sasvim je sigurno, jer ako se sve pokaže točnim, onda će se raditi o najvećem pranju novca u europskoj povijesti.

A Danske Bank posluje diljem svijeta. I k tome Estonija graniči s Rusijom koja je, kako znamo, pod sankcijama. Banku se kritizira i zbog manjka transparentnosti jer zasad ne otkriva koliko je zapravo novca oprano te tko je zapravo odgovoran za takve propuste.

– Razočaravajuće je da su se transakcije godinama događale. Vrlo je vjerojatno da se u većini slučajeva radi o pranju novca, a to je naprosto znatno ispod standarda Danske Banka – rekao je danski ministar gospodarstva Rasmus Jarlov.

U estonskoj je podružnici registrirano oko deset tisuća korisnika iz 90 različitih zemalja uključujući Rusiju, Veliku Britaniju, Britanske Djevičanske otoke i Finske kao zemlje iz kojih dolazi najviše klijenata, a trećina je postala korisnicima 2007.

Zasad je pregledano 6200 korisnika te je zaključeno kako je ozbiljna količina transakcija sumnjiva. Poduzeti su i neki koraci koji uključuju upozorenja, otkaze, gubitak bonusa te prijavljivanje vlastima protiv sadašnjih i bivših dužnosnika banke.
 
(vecernji.hr)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,