Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » CNN NAPOKON OBJAVIO DOKAZE: Krv jemenske djece je na američkim rukama

CNN NAPOKON OBJAVIO DOKAZE: Krv jemenske djece je na američkim rukama

jemen-ratCNN je objavio ekskluzivni izveštaj o šrapnelima pronađenim u Jemenu koji, kako se navodi, povezuju američke bombe sa ubijanjem civila u krvavom građanskom ratu u toj zemlji

U tekstu pod naslovom „Made in America“, američka televizija je objelodanila najnovije dokaze mjesec dana nakon što je objavila rezultate svoje istrage, prema kojima su ostaci bombe proizvedene u SAD pronađeni na mjestu na kojem je u zračnom napadu na autobus u jemenskoj Sadi, 9. kolovoza, ubijeno na desetine učenika.

Ovog puta, „Mwatana“, nezavisna organizacija sa sjedištem u Jemenu koja se zalaže za ljudska prava, omogućila je američkoj televiziji ekskluzivni pristup dokumentima o pronađenim dijelovima američkih bombi, u nizu incidenata od 2015., kada je počeo građanski rat u Jemenu.

Istraživači jemenskog udruženja su na terenu fotografirali dokaze bombardiranja, a udruženje se potom konzultiralo sa ekspertima za oružje kako bi identificirali bombe pomoću serijskih brojeva na pronađenim ostacima. CNN je i sam analizirao fotografije, s nezavisnim ekspertom za oružje.

Direktorica organizacije „Mwatana“ Radhya al-Mutawakel rekla je toj televiziji da SAD snose „pravnu i moralnu odgovornost za prodaju oružja koaliciji na čelu sa Saudijcima“, što pogoršava sukob u Jemenu.

„Više puta i u više incidenata, ostaci američkog oružja pronađeni su na mjestima zračnih udara u kojima su ubijeni civili. Jemenski civili svakodnevno umiru zbog ovog rata, a vi (Amerika) raspirujete ovaj rat i zato prestanite to činiti. Sramota je da financijski interesi budu vredniji od krvi nedužnih ljudi“ – rekla je ona za CNN.

Glasnogovornica Pentagona Rebecca Rebarich je rekla američkoj televiziji da „konačne odluke o provođenju operacija donose članice koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom, a ne SAD“ i pozvala sve strane da „preduzmu sve moguće mjere opreza kako bi se izbjegla šteta po civile“.

Prema njenim riječima, SAD „sve vjerodostojne navode o civilnim žrtvama shvaća ozbiljno“.

Turki al Maliki, glasnogovornik koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, rekao je CNN-u da će koalicija provesti istragu o stradanjima civila. I on je istaknuo da „koalicija sve navode o incidentima vrlo ozbiljno shvača“ i da se „operacije napada izvode propisno, dakle u skladu s najvišim međunarodnim standardima“.

U zračnom napadu na školski autobus, u kojem je ubijeno 40 djece, prošlog mjeseca korištena je laserski navođena bomba MK-82 proizvođača „Lockheed Martin“, koju su SAD prodale Saudijskoj Arabiji, slična onoj koja je bačena na ljude koji su prisustvovali sprovodu u listopadu 2016. godine, kada je ubijeno 155 ljudi, a ranjeno na stotine osoba.

Saudijska Arabija tada je pravdala napad na civile „netočnim informacijama“, dok je nedavni napad na školski autobus proglasila legitimnim napadom na vojni cilj kao odgovor na raketiranje Saudijske Arabije koje su proveli Huti, da bi naknadno priznala „grešku“ i obećala da će kazniti odgovorne.

U jemenskom građanskom ratu se jemenske vlasti, uz zračnu podršku koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, bore protiv Huta, pobunjenika kojima potpomaže Iran. Na sličan način se Izraelci bore protiv Palestine i pobunjeničkog Hamasa.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,