Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Švedski profesor optužen za fanatizam zbog toga što je govorio o biološki različitim muškarcima i ženama

Švedski profesor optužen za fanatizam zbog toga što je govorio o biološki različitim muškarcima i ženama

svedska-uciteljŠvedsko sveučilište istražuje profesora zbog “anti-feminizma” i “transfobije” nakon što je rekao da postoje biološke razlike između muškaraca i žena

On je nakon ovog “sramotnog” čina bio zatražen da povuče svoje komentare.

Profesora Germund Hesslowa koji radi na neurofiziologiji Sveučilišta u Lundu, optužio je student zbog “transfobnih” i “antifeminističkih” izjava na predavanju – no profesor je odbio odustati od izrečenog.

Tijekom svog kolegija o “baštini i okolišu” u vodećoj akademskoj instituciji, Hesslow je navodio empirijska istraživanja koja podupiru ideju da postoje razlike između muškaraca i žena koje su “biološki utemeljene” pa se stoga ne mogu smatrati “samo društvenim konstrukcijama”.

Student koji je podnio pritužbe je predložio da su Hesslowovi komentari bili u sukobu sa švedskom “bazom vrijednosti” – konceptom koji zahtijeva od svih škola u Švedskoj da se pridržavaju zajedničke etičke politike, koja uključuje podupiranje vrijednosti kao što su egalitarizam, individualna sloboda i jednakost spolova.

U intervjuu za RT, Hesslow je rekao da neki studenti “iz ideoloških razloga” ne vole čuti određene znanstvene činjenice o biološkim razlikama između muškaraca i žena.

Rekao je da komentari koji su doveli do pritužbe nisu bili nužno dio njegovog materijala, već su bili odgovori na pitanja učenika tijekom predavanja.

“Ako odgovorite na takvo pitanje vi ste pod jakim vremenskim pritiskom, morate biti izuzetno kratki – i koristio sam riječi koje su, čini mi se, potpuno neškodljive, što očito nije vrijedilo za studenta” – rekao je Hesslow.

Hesslow je pozvan na sastanak predsjednika programskog odbora Christer Larssona za medicinsku edukaciju, nakon što se jedna studentica žalila da je profesor iznio svoj “osobni antifeministički plan” – izvijestio je Academic Rights Watch.

Sveučilište je zatražilo od Hesslowa da se “distancira” od dva konkretna komentara; da homoseksualne žene imaju “mušku seksualnu orijentaciju” i da je transseksualnost kao seksualna orijentacija – “samo stvar definicije”.

Profesor je odbio odustati od komentara, rekavši kako je već “učinio dovoljno” da “objasni i obrani” svoj izbor riječi.

“U nekom trenutku, čovjek mora tražiti osjećaj proporcije među onima koji su uključeni. Da bi studentima omogućio da snimaju predavanja kako bi pronašli kompromitantne formulacije, a zatim uključili osoblje fakulteta na sastanke i dugo pisma, trebali bismo dopustiti medicinsku edukaciju svima” – rekao je u pisanom odgovoru Larssonu.

U svom odgovoru, Hesslow je također odbacio ideju da je imao “političku agendu” i rekao da je njegov jedini program bio dopustiti da znanstvena činjenica, a ne nova konvencionalna mudrost, upravljaju sveučilišnim postupcima.

“Ideologija, politika i predrasude čine konvencionalni pogled, a ne znanost” – kazao je.

Na pitanje je li mislio da je incident bio “nesporazum” ili dio nekog šireg uzorka, Hesslow je izjavio za RT da smatra da je taj student jednostavno “netko tko ne voli predavanje i pokušava pronaći razne razloge za napad.”

Hesslow je također rekao da je sveučilišni rektor naredio “punu istragu” vezanu za taj slučaj i rekao da je “bilo rasprava o pokušaju da se zaustavi predavanje ili da se riješe mene, ili da bi netko drugi predavao ili da se predavanje uopće ne održi.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,