Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NATO STRIJEPI OD TREĆINE MILIJUNA VOJNIKA: Kina poslala vojnike u Rusiju na najveće vojne vježbe u zadnjih 40 godina

NATO STRIJEPI OD TREĆINE MILIJUNA VOJNIKA: Kina poslala vojnike u Rusiju na najveće vojne vježbe u zadnjih 40 godina

kina-vojskaTrećina milijuna vojnika, barem tako tvrde, od toga je najviše Rusa, ali Kinezi znaju po što su dosli

Rusija je početkom ovog tjedna započela sa svojim najvećim vojnim vježbama Vostok 18 u kojima sudjeluje oko 300.000 vojnika, 36.000 tenkova i 1000 zrakoplova i niza ratnih brodova.

Riječ je o trećini njihove vojske koja sudjeluje na dalekom istoku u najvećim ruskim vojnim vježbama, većima čak i od onih iz 1981. godine koje su se održale na Baltičkom moru i Istočnoj Europi za vrijeme velike napetosti između Rusije i SAD-a netom nakon što je Ronald Reagan preuzeo Bijelu kuću.

U ove opsežne vježbe uključile su se i kineske snage, no mnogi će reći kako su Rusi ipak malo preuveličali broj vojnika kojeg prikazuju. Logistički izazov bacio je sumnju na broj vojnika i opreme koji sudjeluju u vježbama.

Odlazak gotovo trećine njihove vojske na ta područja bio bi izniman trošak koji dolazi u trenutku smanjivanja ruskih izdvajanja za vojsku.

Za usporedbu ta sila predstavlja otprilike dvije trećine puno bolje financirane i opremljene aktivne američke vojske, piše Business Insider.

Neke konzervativne procjene smatraju da je riječ od oko 7000 do 10.000 vozila, i smatraju kako bi veći broj vozila za oko 25.000, zagušio željeznice i autoceste te bio gotovo nemoguć logistički izazov.

Tako se procjenjuje kako je najvjerojatnije riječ od oko 50.000 do 100.000 vojnika, kako piše The Diplomat.

No uključivanje ovako veliko broja vojnih djelatnika u vježbe nije novost za Rusiju, a čini se kako Rusi imaju niz načina na koje mogu s podacima manipulirati. 297.000 vojnika, što je točan i ukupan broj onih koji sudjeluju u vježbama, najvjerojatnije uključuje sve jedinice središnjih i istočnih vojnih distrikta, kao i onih u sjevernim i istočnim flotama i u zračnim jedinicama.

“Za svaki uključeni bataljun najvjerojatnije će brojati i cijelu brigadu, a za nekoliko pukovnija i cijelu diviziju”, piše Michael Kofman, ruski vojni stručnjak. Mnogi od uključenih neće nikada izaći na ‘ratište, već će ostati na komandnim položajima.

Sudionici uz vojnike mogu biti i civilne rezerve, smatra Jeffrey Edmonds, bivši direktor Nacionalnog sigurnosnog vijeća, i dodaje kako i ostale jedinice na području zapadne Rusije mogu biti uključene u prebrojavanje.

Najvjerojatnije su u broj uključene jedinice u punoj snazi i one koje su alarmirane i neizravno uključene.

Brojeve koje je Moskva prezentirala mogu se nazvati “pravim lažima”, naglašava Kofman i dodaje kako “u slučaju statističkih laži generalni stožer ruske vojske broji i svaku jedinicu koja ili šalje nekoga na vježbu ili ima neku poveznicu s tim”.

“Stoga ovi brojevi nisu u potpunosti netočni, no morate ih podijeliti kako bi zapravo saznali pravu veličinu ovih vježbi”, dodao je Kofman.

I to preuveličavanje ne bi bilo prvi put, a često je korišteno i za vrijeme Hladnog rata, a u ovom slučaju možda mu je namjera izbjeći dodavanje novih problema i ljutnje zbog smanjenja financiranja i ostalih problema povezani sa vojskom.

Pred Rusijom su mnogi gospodarski i demografski izazovi pri čemu kako napominje Mark Galeotti, još jedan stručnjak za ruska pitanja, vlada troši velike količine svog novca na financiranje sigurnosti.

To preuveličavanje dobro će im poslužiti i u geopolitičkim svrhama. Tijekom proteklog desetljeća ruski predsjednik Vladimir Putin je puno svog truda i napora uložio u pretvorbu oslabljene vojske u snažnu i sposobnu silu, no svjestan je i sam kako njegova zemlja zaostaje po pitanju objektivnih mjera snaga.

“Umjesto toga Putin se oslanja na predstavu, kazalište i igru sjena. Želi poslati sliku u javnost kako je riječ o opasnoj ali i sigurnoj zemlji, koja bi trebala biti mirna a ne osporavana”, naglašava Galeotti.

Uključenost Kine u ove vježbe također bi mogla pokazati da je došlo do neke promjene u Rusiji. Ove vježbe koje su se izvodile i tijekom povijesti trebale su poslati i određenu poruku Kini, koju je Rusija dugo doživljavala svojim rivalom. Uključivanje ipak manjeg broja kineskih vojnika moglo bi zapadu poslati snažnu poruku kako Rusija nije izolirana i kako bi još više mogla prigrliti Kinu.

Mnogi sumnjaju kako je riječ o početku neke vrste vojnog savezništva između dvije zemlje, a njihovo veće zajedničko sudjelovanje u vježbama (što Kini nije prvi put) vidjet će kao napor na obje strane za ravnotežom protiv SAD-a. I još su pokušaj Rusije da se zapravo spriječi kineska zabrinutost oko ovih vježbi.

“Možda je objava o veličini vježbe zapravo reakcija na neprijateljstvo sa Zapadom, no vježba je zapravo standardna i uobičajena ruska aktivnost”, naglašava Edmonds.

U vježbi sudjeluju kineski vojnici, helikopteri i tenkovi, a iako su već i prije sudjelovali u ruskim vježbama ovaj put je malo drugačije.

“U prošlom desetljeću rusko- kineske vježbe većinom su se fokusirale na antiterorističke i ostale ne tradicionalne prijetnje”, rekao je bojnik Li Jinpeng. Ove se pak kako kažu fokusiraju na tradicionalne vojne bitke i pružaju priliku kineskoj vojsci učiti od Rusije kako se “boriti u gradovima, pustinjama i planinama”.

U trenucima obnovljenog natjecanja na vojnom polju, Kina pojačava napore kako bi izgradila modernu vojnu snagu koja može pobijediti na bojištu, bez obzira da li bilo riječ o obrani kopna, borbi protiv Tajvana ili oružanom sukobu u spornim vodama.

Tijekom vježbi Rusi su podijeli svoja ratna iskustva s Kinom, koja svoja umijeća u pravoj borbi nije pokazala već desetljećima. Ruska iskustva vežu se uz sudjelovanje njihove vojske u Ukrajini, Siriji, dok se Kina na pravim bojištima nije našla od 1979. godine.

“Gotovo svi ruski helikopteri koji sudjeluju u ovoj vježbi sudjelovali su i u konfliktu u Siriji, stoga imaju bogato ratno iskustvo. Njihova oprema prošla je testiranje u pravom sukobu, pa mi možemo puno naučiti od njih”, rekao je Li Xincheng, zapovjednik i veteran.

Zajedno rade na kompleksnim vježbama koje Kinezi ne provode često u svojim treninzima, od zraka do mora. Ruski državni mediji potvrdili su kako “je iskustvo u ovim vježbama korišteno bogato iskustvo iz Sirije, od ograničenih napada slijetanja do pucanja”.

Newsweek tako piše kako Rusija planira izdati udžbenik baziran na njihovim ratnim iskustvima u Siriji kojeg će podijeliti s Kinom.

Kineska vojska prolazi kroz opsežan program modernizacije namijenjen izgradnji smrtonosne sile koja se sposobna boriti i pobjeđivati u ratovima do sredine ovog stoljeća. Silni napori izazvali su niz izmjena u vodstvu, nove standarde regrutiranja, i poboljšanu obuku s naglaskom na stvarnu borbu umjesto na vojnim paradama, iako se i one dalje organiziraju, piše Business Insider.

“Jedan od mojih vojnika rekao mi je kako je u ovim vježbama ispalio toliko pucnjeva koliko je i u gotovo pet godina njegovog djelovanja”, rekao je kapetan Zhang Lei, čiji je bataljun oklopnih vozila sudjelovao u vježbama.

Moskva i Peking šalju poruke kako vježbe nisu usmjerene na nikog drugog, ali su obje zemlje povezali njihovi zajednički interese za ‘izazivanje’ američke hegemonije.

Pentagon pak poručuje kako iako poštuje njihovo pravo na vojne vježbe, kao što to čini SAD sa svojim partnerima i saveznicima, pomno prati što se događa.
 

 
(express.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,