Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » Vodeći analitiÄar rodom iz Hrvatske koji radi za srediÅ¡nju banku Rockefellera predvidio paniku i nemire u svijetu

Vodeći analitiÄar rodom iz Hrvatske koji radi za srediÅ¡nju banku Rockefellera predvidio paniku i nemire u svijetu

marko-financijeZagrepÄanin Marko Kolanovic najbolji je analitiÄar u SAD-u. On slovi za eksperta koji nije sklon pretjeranom pesimizmu, ali je uvek toÄno predviÄ‘ao probleme na svjetskim tržiÅ¡tima

Hoće li nova kriza u mnogim zemljama izazvati želju da se gloobalizacija – vrati unazad?

UliÄni neredi, masovna panika, nacionalizacije i nemiri kakve svijet nije video već pola stoljeća – termini su kojima budućnost ameriÄke i globalne ekonomije opisuje vodeći analitiÄar banke JP Morgan Marko Kolanovic.

Povodom 10-godiÅ¡njice izbijanja svjetske financijske krize (2008. godine), Kolanovic je objavio specijalni anealitiÄki izveÅ¡taj u kojem upozorava da su svjetska financijska tržiÅ¡ta pred naletom krize ranjivija nego Å¡to su bila prije deset godina.

Po njegovoj procjeni, dogodi li se „najlošiji mogući scenarij“ – kriza će biti tako sveobuhvatna da će se centralne banke velikog broja država morati nacionalizirati – da bi ih spasile – kompanije koje kriza najviše pogađa.

PogreÅ¡no bi bilo u ovome vidjeti ambiciju jednog analitiÄara da sebi osigura „slavu proroka“.

Problem je u tome Å¡to postoje obiÄni analitiÄari, poznati analitiÄari, iskusni analitiÄari i – Marko Kolanovic.

On slovi za eksperta koji nije sklon pretjeranom pesimizmu, ali je uvek toÄno predviÄ‘ao probleme na svjetskim tržiÅ¡tima.

Povrh svega, treba imati u vidu JP Morgan, banku koja upravlja sa bogatstvom od 2,7 trilijuna dolara i tradicionalno se smatra obiteljskom bankom Rckefellera, status ‘vodećeg analitiÄara’ ne daje sluÄajnim ljudima.

Kolanovic ima reputaciju neke vrste matematiÄara-proroka koji kretanja na tržiÅ¡tima promatra i izraÄunava kao Å¡to astronomi prate kretanje planeta.

Kolanovic upozorava, inaÄe, da se nakon 2008. godine naglo povećao broj burzovnih transakcija i financijskih odluka koje donose automatizovani kompjuterizirani sustavi bez sudjelovanja Äovjeka. A donose ih u djeliću sekunde.

Uostalom, po procjeni Aite Group, približno 65% transakcija na ameriÄkom tržiÅ¡tu dionica donose kompjuterski algoritmi, a ne ljudi. A ti programi ‘vrte’ trilione dolara.

U te programe ugrađena je instrukcija: „Ako se događa nešto nejasno i nepoznato – prodaj sve i to odmah!“

Okrenimo se prema još jednom proroku krize — Mark Zandiju, glavnom ekonomisti rejting-agencije Moody’s.

On je već opisao i šok do kojeg će doći ukoliko se ponovi svjetska financijska kriza.

Zandi tvrdi da će nova kriza krenuti iz prekreditiranih ameriÄkih kompanija jer je borba Federalnih rezervi protiv balona na tržiÅ¡tu nekretnina proizvela balon u kreditiranju sumnjivih kompanija.

Potencijalno toksiÄnog novca u takvim kompanijama ima oko 2,7 triliona dolara i ta suma brzo raste.

Zandi tvrdi: pri daljem podizanju referentne stope i takve kompanije i njihovi kreditori popadat će kao domine.

Moody’s je svoje klijente već upozorio da Sjedinjene Države Äeka val korporativnih defaultova bez presedana.

Taj defaultni tzunami u stanju je izazvati paniku na burzama, a od toga će stradati i zemlje koje sa genezom te nove ameriÄke krize nemaju nikakve veze.

Takva je priroda globalizacije.

Za razliku od 2008., nova kriza će u mnogim zemljama izazvati želju da se globalizacija vrati unazad.

A ako bude moguće i – da se Washington izolira na AmeriÄkom kontinentu, da bi se ostatak svijeta oslobodio njegovog toksiÄnog politiÄkog i ekonomskog utjecaja.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , ,