Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Umjetna inteligencija detektirala signal koji se ‘misteriozno ponavlja’ iz ‘vanzemaljske galaksije’ udaljene 3 milijardi svjetlosnih godina

Umjetna inteligencija detektirala signal koji se ‘misteriozno ponavlja’ iz ‘vanzemaljske galaksije’ udaljene 3 milijardi svjetlosnih godina

antene-svemirIstraživači koji rade na projektu naziva “Breakthrough Listen” koji su uključeni u potragu za izvanzemaljskom inteligencijom (SETI), koristili su umjetnu inteligenciju za proučavanje signala iz udaljenih galaksija i utvrdili da smo možda mnogo propustili u potrazi za izvanzemaljskim životom

Tim koji je vodio doktorski student Gerry Zhang sa sveučilišta Berkley, proučavao je fenomen poznat kao “Fast Radio Bursts” ili brzi radio praskovi. To su signali iz galaksija udaljenih milijarde svjetlosnih godina od Zemlje.

FRB-ovi su prošli samo nekoliko milisekundi i izuzetno je teško otkriti s obzirom na velike udaljenosti i velika područja koja su uključena.

Istraživanje se temelji na nepoznatom objektu koji se naziva “repetitor” koji proizvodi ove FRB-ove, koji je poznat pod imenom “FRB 121102″, i jedini je poznati FRB koji emitira višestruke signale.

“FRB-ovi iz 121102 potječu iz patuljaste galaksije udaljene 3 milijarde svjetlosnih godina od Zemlje, ali priroda objekta koja ih emitira je nepoznata. Postoje mnoge teorije, uključujući i one da ti signali mogu biti i zvukovi tehnologije razvijene od vanzemaljskog inteligentnog života” – navodi se u priopćenju.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Astrophysical Journal u ponedjeljak.

Tim projekta “Breakthrough Listen” promatrao je 121102 ukupno pet sati na teleskopu “Green Bank”, i prikupljeno je oko 400 terabajta podataka u procesu.

Nakon pregleda neobrađenih podataka, tim je u početku mogao odrediti ukupno 21 FRB-a, od kojih se sve dogodilo u vremenskom razdoblju od jednog sata, što ukazuje na to da objekt, bez obzira na to, varira između ekstremne smirenosti i ekstremnih aktivnosti.

Zhang i njegov tim, je koristeći neuronske mreže razvio napredne algoritme za učenje kako bi dodatno ispitali podatke i pronašli još 72 signala koji su prethodno bili neotkriveni.

“Ovi rezultati sugeriraju da bi moglo doći do velikog broja dodatnih signala koji fale našim trenutnim algoritmima” – rekao je predsjednik tvrtke SETI Institute i direktor Bill Diamond.

“Primjena tih tehnika u potrazi za dokazima izvanzemaljskih tehnologija ili tehnoloških zapisa nevjerojatno je privlačna, zajedno s rješavanjem tantalizirajućih fenomena FRB-ova” – nastavio je.

Teorije o podrijetlu FRB-a kreću se od valova koji putuju kroz magnetizirane maglice ili bivše supermasivne crne rupe, do tajanstvene tamne materije ili čak i izvanzemaljskih tehnologija.

Međutim, prije no što su izvanzemaljski ksenofili previše uzbuđeni zbog prvog kontakta s nekim stranim vrstama, tim je ubrzo naglasio da nisu otkrili nikakav vidljivi uzorak signala … još.

“Ovaj je rad tek početak korištenja ovih moćnih metoda za pronalaženje radio signala” – rekao je Zhang. “Nadamo se da će naš uspjeh potaknuti i druge ozbiljne napore u primjeni umjetne inteligencije u radiostronomiji” – dodao je.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , ,