Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » TRENIRANE PČELE USPJEŠNO PRONALAZE MINE U HRVATSKOJ

TRENIRANE PČELE USPJEŠNO PRONALAZE MINE U HRVATSKOJ

mine-pceleStalni napor za detektiranjem i uklanjanjem zaboravljenih mina na bivšim bojnim poljima diljem svijeta dobio je novi alat

Škotski istraživači uspješno su izdresirali pčele kako bi otkrile stare mine u Hrvatskoj, objavio je članak Daily Expressa.

Pčele su trenirane da povezuju miris eksploziva s hranom. Kada otkriju minu, sletile bi na to područje i puzale u potrazi za očekivanim zalogajem.

Tijekom ovog ispitivanja, tijela pčela bi bila obilježena kemijskim mirisom starih eksploziva. Kad se insekti vrate u svoje košnice krajem dana, prolaze kroz materijal sličan platnu kojeg je razvio dr. Ross Gillander sa Sveučilišta St. Andrews.

Tkanina se zatim “kupa” u svjetlu, otkrivajući svaki trag kemikalija povezanih sa TNT eksplozivom.

Dr. Gillander i njegovi suradnici tada bi pregledali zračne snimke kretanja pčela kako bi pronašli mjesto na kojem su pronaišle eksploziv. Timovi za razminiranje će nastavit razminiravati dalje na tom području da bi pronašli mine i deaktivirali ih.

Pčele bi mogle pronaći mine koji su ostale od davno završenih ratova

Mine su preostale iz rata u Hrvatskoj više od dva desetljeća kada se Hrvatska uspješno odvojila od fragmentirane Jugoslavije. One su samo dio od milijuna sumnjivih mina diljem svijeta.

Kada je u pitanju pronalaženje tih izgubljenih mina, pčele bi mogle biti mnogo bolja opcija od pasa koji se trenutno koriste za taj posao. Kukci su jeftiniji za obuku i održavanje, a mogu raditi i za mnogo dulje vrijeme prije nego što se umore.

Rani uspjeh pčela koje mogu namirišati eksploziv mogao bi dovesti do bržeg i učinkovitijog načina spašavanja udova i života potencijalnih žrtava mina, od kojih su tisuće ozlijeđene ili ubijene svake godine, dugo nakon završetka sukoba.

Neortodoksni projekt otkrivanja mina dio je NATO-ovog programa “Science for Peace and Security programme” Ispitivanje na terenu u Hrvatskoj započelo je u studenom 2017. godine.

Za njihove testove u stvarnom životu, tim dr. Gillandera je upotrijebio pčele roda Apis mellisera carnica od lokalnih pčelara. Trenirali su insekte dva dana premazivanjem slatkog sirupa preko TNT-a. Pčele su, dakle, naučile pridruživati miris eksploziva s hranom.

“U osnovi ih poučavamo verzijom nagrađivanja kao i kod pasa”, objasnio je dr. Gillander.

“Pčele lete iz košnice kako bi odradile svakodnevni posao traženja peludi, ali umjesto da nađu pelud pronalaze eksplozive. Šećerni sirup, je taj koji ih izvlači van. Treniranje traje dva dana i puno je brže i učinkovitije od treninga psa.”

Dodao je da pčele na kraju postanu pametnije nakon tri dana ako ne dobiju sirup od TNT-a koji se nalazi na terenu. U takvoj situaciji, životinje se trebaju obnavljati jer izgube interes za eksplozivom i počinju tražiti druge izvore hrane.

Unatoč njihovom kratkom memorijskom rasponu i vremenskom ograničenom kretanju, pčele su još uvijek mnogo jeftinije u usporedbi s psima. Psi za otkrivanje mina su puno skuplji za treniranje i hranjenje. Psi također tretiraju traženje bombi kao igru, tako da će im zadatak kad tad dosaditi.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,