Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Nakon što ih je proglasio ‘prijetnjom društvu’, Soros naveliko kupuje dionice društvenih medija

Nakon što ih je proglasio ‘prijetnjom društvu’, Soros naveliko kupuje dionice društvenih medija

soros-mrezeMjesecima nakon što je društvene medije osudio kao “prijetnju društvu”, kontroverzni milijarder George Soros ponovno ulaže u Facebook, Twitter i usluge streaminga Spotifya i Pandore, dok prodaje svoje udjele u Googleovim dionicama

Informacija koju su objavili hedge fondovi koji podnose svoja izvješća za drugi kvartal regulatorima ovog tjedna, otkrila je da Soros Fund Management LLC ponovno ulaže u Facebook.

Fond je također kupio dionice Twittera i dvije platforme za streaming, dok je prodao dionice u Googleovoj matičnoj tvrtki Alphabet Inc. i Amazon.com.

Novosti Sorosovih akvizicija izazivale su sumnje u krugovima koji već dugo vremena gledaju na Sorosa kao neprijatelja autorskih prava.

Dionice na Facebooku i Twitteru bile su u porastu u vrijeme kada je Soros izvršio kupnju u lipnju, iako su krajem srpnja potonule zbog razočaravajućih izvještaja o zaradi. Dionice Pandore i Spotifya su tada stabilno rasle.

Samo prije nekoliko mjeseci Soros je kompanije društvenih medija nazvao “prijetnjom društvu” i osudio je Facebook i Google zbog zavaravanja korisnika “manipulirajući njihovom pažnjom i usmjeravajući ih prema vlastitim komercijalnim svrhama”.

Također je usporedio platforme društvenih medija sa kockarnicama koje potiču korisnike da kockaju sav svoj novac.

“Nešto vrlo štetno i možda nepovratno se događa sa ljudskom pažnjom u našem digitalnom dobu” – rekao je Soros na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu ovog siječnja. Socijalni mediji “potiču ljude da se odreknu svoje autonomije“, dok je moć oblikovanja pozornosti javnosti “sve više koncentrirana u rukama nekoliko tvrtki” – dodao je.

Soros Fund Management je navodno prodao 300.000 dionica Facebooka u studenom 2017. godine.

Mađarsko-američki židovski milijarder je došao do svojeg bogatstva špekulacijama sa devizama, a najpoznatiji je po tome što je zaradio milijardu dolara manipulirajući britansku funtu 1992. godine. Stekao je slavu zbog financiranja mreže nevladinih organizacija koje se bore protiv demokratski izabrane vlasti uzrokujući obojane revolucije u SAD-u i širom svijeta.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,