Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Iran započinje označavanje GMO hrane!

Iran započinje označavanje GMO hrane!

gmo-kukuruzZemlje koje ograničavaju uvoz GMO-a i odbacuju privatne i centralne banke u korist nacionalnih banaka su geopolitički naciljane i zlostavljane

Jedna takva zemlja je Iran, koja je započela proces obilježavanja svih genetski modificiranih prehrambenih proizvoda.

Čelnik iranske Agencija za hranu i lijekove Gholam Reza Asghari zapravo poduzima korake prema označavanju GMO hrane.

Agencija je nedavno objavila da će proizvođači i uvoznici hrane morati označiti sve prehrambene proizvode, bez obzira na to sadrže ili ne sadrže sastojke izvedene iz genetski modificiranih organizama.

Gholam Reza Asghari je napomenuo kako će se na početku tekućeg iranskog kalendarskog mjeseca Mordada (23. srpnja) staviti GMO oznake na sve genetski modificirane proizvode, uključujući sojino ulje i kukuruzno ulje, izvijestio je Tasnim u petak.

Također do idućeg mjeseca, svi prehrambeni proizvodi koji sadrže sastojke koji su izvedeni iz GMO-a, moraju nositi oznake, rekao je Asghari, piše Teheran Times.

Objasnio je da se iranska Agencija za hranu i lijekove bavila dvama važnim pitanjima koja bi se trebala uzeti u ozbiljnu pozornost prilikom uvoza GMO proizvoda; oni moraju biti odobreni od strane Europske unije; i također, zemlja podrijetla mora koristiti GMO proizvod.

“Sojino ulje i kukuruzno ulje jedini su uvozni GMO proizvodi u Iranu, dok se pšenica i riža neće uvoziti u zemlju ni pod kojim okolnostima” – dodao je.

U svim zemljama širom svijeta gotovo sva hrana poput prirodne i organske, kao i GMO se označava kako bi proizvodi s genetski modificiranim sastojcima također bili jeftiniji i mogli se koristiti u pogledu okusa ili sukladno dohotku ljudi.

GMO je problem koji ima svoje pristaše i protivnike, ali Agencija za hranu i lijekove djeluje sukladno zakonu i samo je uključena u promatranje procesa, također je spomenuo.

Ministarstvo poljoprivrede i druge srodne organizacije su među kooperativnim tijelima u promatranju procesa uvoza GMO hrane, zaključio je.

Možda bi ‘zemlja slobodnih’ ipak trebala nešto naučiti od Irana.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , ,