Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Kineski potrošači spremni bojkotirati američke proizvode ako trgovinski rat eskalira

Kineski potrošači spremni bojkotirati američke proizvode ako trgovinski rat eskalira

kina-mcdonaldsVećina Kineza želi prestati kupovati američke proizvode kao odgovor na tarife koje je prošli mjesec nametnula Bijela kuća na robu iz svoje zemlje uslijed rastućih trgovinskih napetosti između Washingtona i Pekinga, navodi se u najnovijem istraživanju

Nedavna studija koju je proveo FT Confidential Research pokazala je će 54 posto ispitanika u preko 300 kineskih gradova “vjerojatno” ili “definitivno” prestati koristiti robne marke SAD-a “u slučaju trgovinskog rata”.

Samo 13 posto među 2.000 ispitanika reklo je da nisu spremni bojkotirati proizvode iz SAD-a.

Drugih 33 posto ili ne kupuje proizvode koji potječu iz SAD-a ili izražavaju neizvjesnost po tom pitanju.

Studija pokazuje da Kinezi, koji će vjerojatno odustti od američkih proizvoda, uglavnom žive izvan velikih gradova, starosti su do 29 godina i uglavnom imaju niže do srednje prihode.

Istraživanje je provedeno u razdoblju od 13 dana, uglavnom prije nego što je donesena odluka SAD-a o 25-postotnim tarifama na kineski izvoz u vrijednosti od 34 milijarde dolara.

Korak je potaknuo izravni zrcalni odgovor iz Pekinga. Međutim, Kina je, kako se izvješćuje, odbila pozvati na bojkot američkih potrošačkih proizvoda u zemlji.

“Kineske vlasti nisu učinile ništa slično kao prema Japanu i južnokorejskim proizvodima u prošlosti” – izjavio je Kent Kent, viši partner u šangajskom uredu za kontrolu rizika. Kazao je kako je strah od odmazde odmaknuo Peking od takvog poteza.

Prošle su godine kineski državni mediji otvoreno pozvali na odbacivanje dobara i usluga iz Južne Koreje nakon što je zemlja dopustila SAD-u da kod njih postavi svoj proturaketni sustav.

Južna Koreja je pretrpjela gubitke od gotovo 7 milijardi dolara, budući da su turisti iz Kine radije otišli u neku drugu zemlju.

Istodobno je prodaja vozila u Južnoj Koreji dramatično smanjena. U 2012. godini, kineske vlasti pokrenule su bojkot protiv Japana zbog teritorijalnog osporavanja osam malih otoka u Istočnom kineskom moru.

Nakn tog poteza prodaja japanskih automobila u Kini pala je za 32 posto u razdoblju od 12 mjeseci.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,