Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » AMERIČKI GRAĐANI ‘NA APARATIMA’: Trump pozvao Putina u Washington ove jeseni – najavila Bijela kuća

AMERIČKI GRAĐANI ‘NA APARATIMA’: Trump pozvao Putina u Washington ove jeseni – najavila Bijela kuća

trump-pristaseAmerički predsjednik Donald Trump pozvao je ruskog kolegu da posjetite Washington “u jesen”, a o posjeti se već raspravlja, rekla je Bijela kuća

Trump je “pitao je veleposlanika Johna Boltona da pozove predsjednika Putina u Washington u jesen”, izjavila je u četvrtak tajnica za odnose sa javnošću Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders. “Te su rasprave već u tijeku.”

Trump i Putin su se sastali nedavno u Helsinkiju u Finskoj, što je njihov prvi susret od kada je Trump stupio na dužnost u siječnju 2017. godine.

Američki predsjednik je suočen sa zidom oporbe kod kuće, i od demokrata koji ga optužuju za “sporazum” s Rusijom tijekom izbora 2016., i od nekih u vlastitoj stranci, koji smatraju Rusiju neprijateljem s kojim se ne bi trebalo razgovarati.

Ranije u četvrtak, Trump je na Twitteru objavio da se veseli drugom susretu s Putinom kako bi mogli početi primjenjivati “neke od mnogih stvari o kojima se raspravljalo, uključujući zaustavljanje terorizma, sigurnost Izraela, nuklearna proliferacija, internetski napadi, svjetska trgovina, Ukrajina, mir na Bliskom Istoku, Sjeverna Koreja i još puno toga.”

“Postoje mnogi odgovori, neki su lagani, a neki teški, na te probleme … ali svi se mogu riješiti!” – dodao je američki predsjednik.

U intervjuu za CNBC-u, Trump je njegovog prethodnika Barack Obamu nazvao “totalnom budalom” za Rusiju i tvrdio da je on bio najstroži predsjednik SAD-a prema Rusiji u povijesti.

“Zajednička slaganja sa predsjednikom Putinom i povezivanje s Rusijom je pozitivno, a ne negativno. Sada, kada je to rečeno, ako to ne riješimo, postat ću mu najgori neprijatelj kojeg je ikad imao – najgori kojeg je ikad imao” – rekao je Trump u segmentu koji je objavio CNBC u četvrtak.

Satima prije nego što je Sanders objavila najavu dolaska Putina, Senat je jednoglasno glasovao o “odbijaju raspoloživih trenutnih ili bivših diplomata, državnih službenika, političkim službenika, službenika za provedbu zakona ili pripadnika Oružanih snaga Sjedinjenih Država radi ispitivanja od strane vlade ili Vladimira Putina„.

Neobvezujuća rezolucija došla je kao odgovor na ponudu Putina u Helsinkiju, kako bi američki i ruski dužnosnici mogli ispitati osumnjičene temeljem sporazuma o suradnji na području suradnje zakona iz 1999. godine.

Putin je posjetio Sjedinjene Države sedam puta ranije, počevši od UN Millenium Summita u rujnu 2000. Njegov najnoviji posjet bio je u rujnu 2015., prema State Departmentu, gdje se sastao s tadašnjim predsjednikom Barackom Obamom na marginama Opće skupštine sastanka UN-a u New Yorku.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,