Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » ANALITIČARI UPOZORAVAJU: Pripremite se za cijenu nafte od 250 dolara ako Iran blokira ključni prolaz na Bliskom istoku

ANALITIČARI UPOZORAVAJU: Pripremite se za cijenu nafte od 250 dolara ako Iran blokira ključni prolaz na Bliskom istoku

cijena-nafteTehran prijeti da će blokirati Hormuški tjesnac, presudnu arteriju za trgovinu naftom s Bliskog istoka, ako iranski izvoz bude spriječen od strane Amerike

To će rezultirati ogromnim gubitkom vrijednosti zaliha globalne sirove nafte i visokim cijenama.

Većina sirove nafte koja se izvozi iz Saudijske Arabije, Irana, Ujedinjenih arapskih Emirata, Kuvajta i Iraka prolazi kroz Hormuški tjesnac. To je i put za skoro sav ukapljeni zemni plin (LNG) iz najvećeg svjetskog izvoznika Katara.

Čelnik Iranske revolucionarne vojske izjavio je da će Hormuški tjesnac biti “za sve ili nikoga”, kaže agencija Tasnim News. Američka peta flota, sa sjedištem u Bahreinu, posvećena je zaštiti trgovačkih brodova u tom području.

“Navedeni kapacitet propusnosti Hormuškog tjesnaca je oko 14 tankera na dan, odnosno 17 milijuna barela dnevno, ili oko pola svjetskog dnevnog izvoza sirove nafte.

Ako se izvoz kroz njega zaustavi, zakon opskrbe i potražnje bi udvostručio cijene nafte na 160 dolara po barelu” – izjavio je za RT. Vladimir Rojankovski, stručnjak u Međunarodnom financijskkom centru u Moskvi.

Analitičar je dodao da, ako se tjesnac blokira na jedan ili dva mjeseca, trgovci nafte bi mogli napraviti paniku i otkupiti sve dostupne sirove futurese nafte, lansirajući cijene na 250 dolara po barelu. Međutim, Rojankovski je izrazio sumnju da će Iran to učiniti budući da je područje vrlo militarizirano.

Predviđa se da bi cijene nafte mogle skočiti na 250 dolara po barelu, ako Iran blokira Hormuški tjesnac. Ali on također primjećuje da je takav scenarij vrlo malo vjerojatan.

“Skeptičan sam u svezi ove opcije da će Islamska revolucionarna straža presjeći isporuke nafte kroz Hormuški tjesnac nekoliko dana ili tjedana. Čak i da Iran stvarno to napravi, vjerojatno bi vidjeli brzu ekonomsku ili vojnu odmazdu koja će dovesti do ukidanja ograničenja” – izjavio je analitičar.

Dodaje kako je retorika američkog predsjednika Donalda Truma povisila cijene nafte unatoč želji da ih snizi.

“Da Trump nije pokušao izolirati Teheran tako aktivno, ulagači ne bi kupovali tako masivno naftu zbog straha od manjka. Sudbina tržišta nafte ovisi o daljnjim postupcima velikih proizvođača: koliko će se izvoz iz SAD-a smanjiti i koliko će Saudijska Arabija i Rusija, koja imaju puno neiskorištenih kapaciteta, povećati proizvodnju” – kazao je.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , ,