Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » RUSIJA I KINA INTENZIVIRAJU RAD NA STVARANJU ‘ALTERNATIVNOG INTERNETA’

RUSIJA I KINA INTENZIVIRAJU RAD NA STVARANJU ‘ALTERNATIVNOG INTERNETA’

rusija-kina-internetOve jeseni će Moskva u Ujedinjenim narodima nastupiti sa dvije inicijative u obliku nacrta rezolucija, a u isto vrijeme intenzivirati – suradnju s Kinom – i rad na “alternativnom internetu”

Prva inicijativa (rezolucija) sadrži pravila ponašanja država u Internetu. Riječ je o svojevrsnom “cyber kodeksu” koji zabranjuje korištenje informacijsko-komunikacijskih tehnologija za miješanje u unutanje stvari drugih država radi podrivanja njihove politikčke, gospodarske i socijalne stabilnosti.

U nacrtu rezolucije se naglašava da prava koja osoba ima u “offline okruženju” mora biti (također) zaštićena u “online okruženju”.

Druga rezolucija traži kardinalne promjene u postojećem sustavu borbe protiv cyber kriminala.

Ta pravila su unesena na Budimpeštanskoj konvenciji koju Moskva nije potpisala zbog neprihvaćanja stava o “transgraničnom pristupu kompjuterskim bazama podataka” koji, po ruskim procjenama, omogućava tajnim službama da izvode operacije u računalnim mrežama “trećih zemalja”.

Za Rusiju, “alternativni internet” je mnogo važniji. Ne samo zato što računa da će protiv teksta prve rezolucije biti Sjedinjene Države i Europska unija.

Moskovski mediji kažu kako Rusija naporno radi na svom sustavu DNS poslužitelja koji će biti povezan sa čvorištima BRICS zemalja.

Također se koriste ideje direktora i glavnog inženjera kineskog Centra za upravljanje računalnim mrežama i informacijske sigurnosti Fang Binxinga, kojeg mnogi nazivaju “ocem kineskog firewalla”.

Binxing je nedavno boravio u Rusiji gdje je ocijenio da upravo sustav DNS čvorišta čini Sjedinjene Države nezamjenjivima na internetu.

On je inicirao da nekoliko zemalja stvore svoja DNS čvorišta, koja bi onda bila međusobno povezana, da bi mogle razmjenjivati podatke izravno, a ne kao dosada preko američkih DNS poslužitelja.

Fang je zagovornik formiranja takvog sustava unutar BRIKS-a. I uvjeren je da će to biti dobar i koristan dodatak postojećem internetu.

U srpnju 2104., Just Net Coalition – sastavljena od stručnih internetskih centara – pozvala je zemlje BRICS-a da oblikuju “model za reguliranje globalne mreže koja bi bila alternativa zapadnom modelu interneta”.
 
(fakti.org)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,