Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » RUSIJA NAPOKON IZNIJELA DOKAZE: Kemijsko oružje u Siriji proizvodili militanti, a oprema – američka

RUSIJA NAPOKON IZNIJELA DOKAZE: Kemijsko oružje u Siriji proizvodili militanti, a oprema – američka

kemijsko-oruzjeKemijsko oružje u Siriji pravili su militanti, a opremu koja je bila neophodna za izradu tog naoružanja proizvedena je u zemljama zapadne Europe, izjavila je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova

Kako je rekla, ta oprema za proizvodnju kemijskog oružja pronađena je u Dumi – riječ je o profesionalnoj opremi kojom su militanti proizvodili visokotehnološke eksplozivne naprave pomoću kemijskih supstanci poput klora i iperita.

„Postoje dokazi koji zaslužuju da danas o tome govorimo, ali i da ih pokažemo. Ovo što vidite je oprema koju su militanti i teroristi koristili. Pronađeno je u gradu Dumi“ – rekla je ona.

S druge strane, načelnik ruskih oružanih snaga za radijacijsku, kemijsku i biološku zaštitu Igor Kirilov precizirao da je riječ o visokotehnološkoj eksplozivnoj napravi TEN.

Prema njegovim riječima, određene komponente u toj napravi napravu, prije svega kada je riječ o iperitu, proizvedene su u Europskoj uniji i u Sjevernoj Americi.

Pored toga, istaknuo je Kirilov, na teritoriju Sirije koja je oslobođena od terorista pronađeno je i oko 40 tona otrovnih supstanci koje su se nalazile u kemijskim laboratorijama i skladištima.

„Vlasti Sirije su u više navrata tražile od Organizacije za zabranu kemijskog naoružanja da pošalje stručnjake na mjesta gde su pronađene ove supstance, ali nitko se nikada nije pojavio uz obrazloženje da situacija nije dovoljno sigurna“ – istakao je on.

Inscenirano korištenje kemijskog oružja u Khan Shaykhunu

Istovremeno, Ministarstvo odbrane Rusije optužilo je organizaciju „Bijele kacige“ da su 4. travnja prošle godine u Khan Shaykhunu u Siriji izveli provokaciju sa navodnom upotrebom kemijskog oružja, ali tom prilikom iskorištena je slabija bomba, ukazao je Kirilov.

Kako je rekao, provokatori su namjerno ubacili supstancu sarin u uzorke koji su poslani istražnoj komisiji kako bi se potom optužile sirijske vlasti.

„Krater koji je nasuti pažnju i da je do kraja istrage taj karter zacementiran“, ukazao je Kirilov i ocijenio da su svi video-snimci, na kojima se vide ljudi u blizini kratera bez zaštite dišnih organa uz pomoć kamijskih maski, govore o tome da sarin nije korišten, jer u suprotnom oni ne bi preživjeli.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,