Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Švedska podijelila brošure svim građanima da se pripreme za rat protiv Rusije, a zemlja im na koljenima zbog masovne imigracije

Švedska podijelila brošure svim građanima da se pripreme za rat protiv Rusije, a zemlja im na koljenima zbog masovne imigracije

svedska-brosuraŠvedska je svim kućanstvima u državi podijelila brošure s uputama za pripreme na mogući rat

Švedska vlada poslala je na adrese svih 4,8 milijuna kućanstava u državi brošuru od 20 stranica s informacijama za pripreme u slučaju rata. Ovo je prvi put da je to švedska vlada učinila nakon više od pola stoljeća, piše Guardian.

Brošura pod naslovom “Ako stigne kriza ili rat” objašnjava kako si ljudi mogu osigurati osnovne potrebe poput hrane, vode i grijanja, što znače signali upozorenja, gdje mogu pronaći atomska skloništa i kako mogu doprinijeti švedskoj “totalnoj obrani”.

Cyber napadi, terorizam, klimatske promjene, lažne vijesti

Brošura je ilustrirana fotografijama sirena, ratnih aviona i obitelji koje bježe iz svojih domova.

Priprema stanovnike na opasnosti poput cyber napada, terorizma i klimatskih promjena te uključuje stranicu o identifikaciji lažnih vijesti.

“Iako je Švedska sigurnija od mnogih drugih zemalja, još uvijek postoje prijetnje našoj sigurnosti i neovisnosti”, stoji u brošuri. “Ako ste spremni, pridonesite poboljšanju naše sposobnosti da se nosimo s velikim opasnostima.”

Slične brošure prvi put dijeljene su u Švedskoj 1943. godine, za vrijeme Drugog svjetskog rata. Redovito su se nadopunjavale do 1961. godine i dijelile javnosti, a od tada su se dijelile vladi do 1991. godine.

“Društvo je ranjivo pa se moramo pripremiti”

“Društvo je ranjivo pa se moramo pripremiti kao individualne osobe”, rekao je Dan Eliasson iz švedske Agencije za krizne situacije, koja vodi projekt. Do objave nove brošure došlo je zbog pojačane debate o sigurnosti te mogućnosti da se Švedska pridruži NATO-u, nakon ruskog pripajanja Krima 2014. godine te sve veće prisutnosti ruskih aviona i podmornica.

Švedska je prošle godine održala najveće vojne vježbe u posljednjih 25 godina. Brošura savjetuje ljude kako se ponašati ako ostanu bez grijanja, hrane i vode te ako bankomati, mobiteli i internet prestanu raditi. Savjetuje da treba provjeriti izvore svih informacija jer “države i organizacije već pokušavaju utjecati na naše vrijednosti i ponašanje te smanjiti naš otpor i volju za obranom”.

Stranica s detaljnim “uputama za kućne pripreme” savjetuje stanovnike da spreme zalihe vode, odjeću, vreće za spavanje i hranu s dužim rokom trajanja.

“U slučaju rata, svi su obavezni doprinijeti i svi su potrebni. Nikada nećemo odustati. Sve informacije koje tvrde da otpor prestaje su lažne”, stoji u brošuri.
 
(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,