Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » TRUMP POSTAVIO ULTIMATUM I PORUČIO EU SLUGAMA: ‘Kupujte skupi američki, a ne jeftini Putinov plin!’

TRUMP POSTAVIO ULTIMATUM I PORUČIO EU SLUGAMA: ‘Kupujte skupi američki, a ne jeftini Putinov plin!’

trump-merkelTrump od EU traži da gradi LNG terminale (jedan se planira na Krku) za plin iz SAD-a i tako smanje energetsku ovisnost o Rusiji

o želi izbjeći trgovinski rat između Amerike i Europe, njemačka kancelarka Angela Merkel treba odustati od projekta Sjeverni tok 2, izgradnje drugog podmorskog plinovoda između Rusije i Njemačke, i umjesto toga početi uvoziti više američkog plina preko LNG terminala, rekao je američki predsjednik Donald Trump izravno kancelarki Merkel pri njihovu nedavnom susretu u Washingtonu, otkriva jučerašnje izdanje lista Wall Street Journala.

Merkel je jučer bila u službenom posjetu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u Sočiju, a iako se najavljivalo da će u njihovu razgovoru dominirati Iran i Ukrajina, i Sjeverni tok 2 nametnuo se kao vruća tema.

Prijeti sankcijama

SAD smatra da će Sjeverni tok 2 povećati ovisnost Europe o ruskom plinu te da će zaobilaženjem Ukrajine, kroz koju sada prolazi velik dio ruskog plina na putu prema europskim potrošačima, i ta zemlja biti dodatno oslabljena. Poljska i niz drugih članica EU, među njima i Hrvatska, također su izražavale protivljenje Sjevernom toku 2. No, taj se plinovod unatoč tome započeo graditi prije nekoliko tjedana.

Trump je, međutim, odlučio pojačati pritisak: njegova administracija prijeti ekonomskim sankcijama protiv kompanija koje sudjeluju u izgradnji Sjevernog toka 2, a Trump je, prema pisanju WSJ-a, rekao kancelarki Merkel ne samo da želi da se ruski plinovod obustavi, nego da Njemačka pokaže dobru volju tako što će graditi kapacitete za uvoz američkog plina preko LNG terminala.

Jedan takav LNG terminal planira se, nažalost sporije od očekivanog, i na Krku u Hrvatskoj, a podršku tom projektu dao je i osobno predsjednik Trump kad je prošloga ljeta bio na summitu inicijative Tri mora u Varšavi.

Najpovoljniji za Europu

No, čini se da se Nijemcima, a i dužnosnicima EU, ne sviđa Trumpov stil kojim pokušava prodavati plin koji cjenovno jednostavno nije konkurentan ruskom plinu, najpovoljnijoj opciji za Europu.

– Čini se da se Trumpova strategija sastoji u tome da nas prisili da kupujemo skuplji plin, ali sve dok LNG nije konkurentan Europa, neće pristati na neku vrstu reketa i plaćati iznuđene cijene plina – citira WSJ neimenovanog dužnosnika EU.

Putin je, na press-konferenciji s Merkel u Sočiju, rekao kako je Trump “ne samo predsjednik nego i biznismen pa želi osigurati prodaju LNG-a svojim kompanijama”. – Je li to moguće? Jest, ali je vrlo skupo – zaključio je Putin.

Američki državni tajnik Mike Pompeo jučer je telefonski razgovarao s ministrom vanjskih poslova Švedske, među ostalim upravo i o “opasnosti koju Sjeverni tok 2 predstavlja za energetsku sigurnost Europe”, priopćio je State Department. Švedska također mora dati i može povući dozvolu za plinovod ispod Baltičkog mora.
 
(vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , ,