Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » KAKO JE MOĆNA OZLOGLAŠENA KOMPANIJA UBILA ČITAV GRAD: Poznati fotograf otkriva zastrašujuće razmjere zagađenja opasnom kemikalijom

KAKO JE MOĆNA OZLOGLAŠENA KOMPANIJA UBILA ČITAV GRAD: Poznati fotograf otkriva zastrašujuće razmjere zagađenja opasnom kemikalijom

anninston-monsantoOndje je od dvadesetih godina prošlog stoljeća Monsanto proizvodio PCB, kemikaliju koja se koristila za proizvodnju maziva, tinte, boja i električne opreme

U lipnju 1957. godine Disneyland u Kaliforniji predstavio je novu zgradu u dijelu parka nazvanom Tomorrowland (‘Zemlja budućnosti’).

Kuća budućnosti, izgrađena od plastike, izgledala je prilično avangardno i bila potpuno mehanizirana. Sponzorirao ju je Monsanto, tada jedna od najvećih kemijskih kompanija na svijetu, a u sljedećih deset godina privukla je više od 20 milijuna posjetitelja

Međutim, kako naglašava Mathieu Asselin u svojoj knjizi ‘Monsanto: Fotografsko istraživanje’, posve druga vizija budućnosti otkrivala se u gradu Annistonu u Alabami. Ondje je od dvadesetih godina prošlog stoljeća Monsanto proizvodio PCB, kemikaliju koja se koristila za proizvodnju maziva, tinte, boja i električne opreme.

PCB je zabranjen u Americi 1979. godine zbog straha od njegove toksičnosti, no šteta po grad Anniston već je bila učinjena. Između 1929. i 1971. u atmosferu je otpušteno nekih 27 tona PCB-a, u obližnji kanal Snow Creek izliveno je još 810 tona, a 32.000 tona deponirane su na otvorena odlagališta nedaleko centra grada, navodi se u izvještaju koji je 2005. objavila Agencija za zaštitu okoliša.

PCB se u okolišu zadržava jako dugo i detektiran je u vodi i vrlo daleko od mjesta gdje je ostavljen. Dugotrajna izloženost ovoj kemikaliji uzrokuje kožni osip kod ljudi i promjene u krvi i urinu koje mogu značiti oštećenje bubrega. 2013. godina Agencija za istraživanje raka proglasila je PCB kancerogenim.

‘Počeo sam raditi na knjizi prije sedam godina i ostao sam šokiran onim što sam otkrio’, kaže Asselin. Koristeći vlastite fotografije i one arhivske, zatim podatke sa suda i oglase samog Monsanta te priče običnih građana, Asselin je napravio knjigu koja ozbiljno ugrožava Monsantovu reputaciju i praksu. Asselinov uradak nominiran je za cijenjenu njemačku nagradu za fotografiju, Börse. Pristup koji u knjizi koristi Asselin je pravi križarski pohod.

‘Igram se s vatrom, siguran sam’, kaže autor.

Asselinove fotografije krajolika pokazuju propadanje grada: prazne zgrade, napuštene proizvodne hale, trošne kuće obrasle šikarom i travom. Njegove jednako melankolične slike lokalnog stanovništva uključuju i onu Davida Bakera (65) koji pognute glave stoji nad grobom svojega brata.

Ispod slike piše: ‘Terry Baker je umro kad mu je bilo 16 godina od tumora na mozgu i raka pluća uzrokovanih PCB-om. Prosječna razina PCB-a u Annistonu je 27 puta veća od nacionalnog prosjeka.’

U veljači 2003. stanovnici Annistona dobili su odštetu od Monsanta u iznosu od 700 milijuna dolara. Bilo je to na poznatom suđenju kad su optužili kompaniju da je zagadila grad i naškodila građanima te da je kompanija desetljećima bila svjesna štetnosti PCB-a po ljude i okoliš, no nije poduzela ništa.

2007. godine visoke razine PCB-a još uvijek su bile detektirane u obližnjim rječicama Snow i Choccolocco. Na jednoj Asselinovoj fotografiji iz 2012. rječica Choccolocco prikazana je potpuno crvena.

Kako Asselin naglašava u svojoj knjizi, odšteta iz 2003. je tek mala pobjeda u dugačkom i teškom ratu kojeg protiv moćne kompanije vode mnoge zajednice u SAD-u i svijetu. Ti sudski procesi bacaju novo svjetlo na sistem lobiranja u SAD-u koji iskrivljuje demokratske procese i često rezultira time da političari, znanstvenici i stručnjaci zauzimaju stranu kompanije te idu protiv farmera i zajednica.

‘U Americi Monsanto financira i demokrate i republikance. Oni nemaju političke preferencije već samo žele biti sigurni da će sve teći glatko i da će zaraditi još novca. To je ono što posebno želim naglasiti – globalni biznis ne može nastaviti ovako. Mora se promijeniti’, kaže Asselin.

Osim Alabame, Asselin se bavio i Vijetnamom gdje su američke snage tijekom dugotrajnog rata protiv Vietkonga između 1965. i 1971. pošpricale 465 milijuna litara ‘narančastog agensa’ (‘agent orange’) po velikim dijelovima zemlje. Asselin kaže kako je deset posto južnog Vijetnama kontaminirano, a kemikaliji je bilo direktno izloženo između 2,1 i 4,8 milijuna Vijetnamaca.

Asselinova instalacija u Galeriji fotografije u Londonu, gdje su izloženi i svi finalisti Börseove nagrade, uključuje i dva tableta na kojima se u stvarnom vremenu mogu pratiti cijene dionica Monsanta i Bayera. (2016. godine Bayer je objavio da planira kupiti Monsanto za 66 milijardi dolara).

‘Moram biti pažljiv s ovom nominacijom. To je priznanje kolega umjetnika i profesionalaca. No ujedno to je i nagrada koju sponzorira jedna druga velika kompanija’, kaže Asselin.

‘To što postoji nagrada za najbolju fotografiju Syngetna, koja bi trebala nagrađivati radove koji se bave održivim razvojem, a istovremeno je sponzorira globalni proizvođač pesticida je obično sranje!’, kaže Asselin.

Asselin je dašak svježeg zraka u svijetu suvremene fotografije gdje konceptualna dvosmislenost često zamagljuje predanost društvenim ili političkim ciljevima.

‘Često ne razumijem što mi fotografi žele reći. Zato se trudim da u mojem radu nema dvosmislenosti. Želim da svima bude jasno u čemu je problem. Nemamo vremena biti neutralni’, kaže Asselin.

Pogledajte zračnu snimku Annistona nazvanu ‘Grad duhova’:
 

 
(jutarnji.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,