Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ŠOKANTNA ANKETA NJEMAČKIH GRAĐANA: Trump je veća prijetnja svjetskom miru nego Putin

ŠOKANTNA ANKETA NJEMAČKIH GRAĐANA: Trump je veća prijetnja svjetskom miru nego Putin

njemacka-gradjaniViše od 90 posto Nijemaca želi bolje odnose s Rusijom, dok više od tri četvrtine smatra da američki predsjednik Donald Trump predstavlja veću prijetnju svjetskom miru od Vladimira Putina, otkrila je nova anketa

Oslikavanje Rusije kao negativca i prijetnje Zapadu je retorika mainstream medija i nekoliko zapadnih država već neko vrijeme.

Anketa koju je Institut Forsa proveo u ime grupe Wiese Consult pokazala je značajnu razliku između glavne priče u medijima i razmišljanja opće javnosti.

Otkriveno je da 83 posto Nijemaca kaže da se ne boje Rusije, dok je polovica svih ispitanika optužila američku politiku za stvaranje napetog odnosa između Rusije i Zapada.

Samo četvrtina Nijemaca vjeruje da je za sukob kriva Rusija. Više od tri četvrtine ispitanika (79 posto) izjavilo je kako smatraju da je američki predsjednik Donald Trump veća prijetnja svjetskom miru nego njegov ruski kolega Vladimir Putin.

Dok Washington nameće move sankcije Rusiji pod raznim izgovorima, više od polovice njemačkih ispitanika (55 posto) se suprotstavilo čvrstim anti-ruskim sancijama.

Njemačka je već vidjela značajan negativan gospodarski učinak ranijih ilegalnih sankcija protiv Moskve. Iako je 2017. godine Njemački izvoz u Rusiju porasao u odnosu na 2016. – u iznosu od 25,8 milijardi eura (31,8 milijardi doalra) – što je neznatna brojka prema izvozu u 2012. godini kada je tada iznosio više od 38 milijardi eura.

Najnoviji krug američkih sankcija uključuje ograničenja protiv nekih velikih ruskih energetskih tvrtki, uključujući En+ i EuroSibEnergo, kao i državnu tvrtku Rosoboronexport koja kontrolira većinu ruskog izvoza oružja.

Ukupno 14 subjekata i 24 Rusa bili su podvrgnuti najnovijim sankcijama koje je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov označio kao “ekonomski napad”.

Prema Peskovu, kaznene mjere protiv Rusije pokušavaju “potjerati ruske korporacije s međunarodnih tržišta”.

Njemačko-ruska gospodarska komora rekla je da je teško procijeniti koliko će štete prouzročiti posljednje američke sankcije.

Prema Wall Street Journalu njemački ministar financija će poticati da se njegova zemlja oslobodi novog kruga anti-ruskih sankcija.

Njemački ministar EU se složio sa Angelom Merkel kako bi se ublažilo tvrdo stajalište prema Moskvi, što se očitovalo u nedavnoj anketi, u kojoj je 94 posto ispitanika smatralo da je važno da Njemačka i Rusija imaju dobre odnose.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,